Povernica Foto: Povernik za zaštitu ravnopravnosti
Srbija

Ekonomska nezavisnost ključ za kvalitetniji život žena u ruralnim sredinama

Izvor: 
RTV/Tanjug Uto, 22/02/2022 - 16:36Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poručila je danas da je ekonomska nezavisnost ključni uslov za poboljšanje kvaliteta života žena i devojčica u ruralnim oblastima, za smanjenje rizika od rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije, kao i za izlazak iz nasilnog odnosa. 

Ona je govorila u Čačku na konferenciji "Ekonomsko osnaživanje žena u cilju unapređenja njihove bezbednosti u ruralnim sredinama", a povodom projekta pomoći ženama u Zlatiborskom, Moravičkom i Raškom okrugu.

Kroz projekat "Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima" Poverenik je obezbedio pružanje direktne pomoći ženama koje žele da pokrenu ili unaprede posao u oblasti poljoprivrede.

Takođe, projektom je obezbeđena kupovina poljoprivredne opreme poput hidraulične prese za ceđenje domaćih sokova, plastenika i kopačica.

Janković je istakla da je sem poljoprivrednicama, kupovinom tehničke opreme pomoć obezbeđena i za nevladine organizacije koje se bave pružanjem podrške ženama i devojčicama iz ruralnih oblasti.

"Bezbednost žena i devojčica trebalo bi da ujedini, uvek i svuda, sve društvene aktere", poručila je Janković.

Ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelstad ocenio je da je ovaj problem prisutan širom Evrope, te zaljučio da je zato je važno da se ovakvi projekti razvijaju u ruralnim sredinama, kako bi se podigla svest žena o njihovim pravima.

S obzirom na važnost medijske podrške, u okviru ovog projekta dodeljene su i posebne medijske nagrade novinarima koji su kroz svoje objave u 2021. godini promovisali toleranciju i ravnopravnost i izveštavali o ženama i devojčicama iz ruralnih sredina.

U kategoriji portali i štampa nagrađene su: glavna i odgovorna urednica regionalne informativne agencije JUGpres iz Leskovca Ljiljana Stojanović, dopisnica portala Telegraf.rs iz Vranja Slađana Tasić i novinarka dnevnog lista Politika Katarina Đorđević.

U kategoriji radijski i televizijski prilog, nagrađena su autorke tri priloga Slavica Džinović, dopisnica RTS-a iz Loznice, Mirjana Čvorić Gubelić, dopisnica TV K1 iz Šapca i Ivana Marković, dopisnica TV Nova S iz Niša.

Imajući u vidu kontinuiran i važan doprinos izveštavanju o položaju žena na selu Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uručio je specijalna priznanja redakciji emisije "Znanje - imanje" Radio televizije Srbije i redakciji za poljoprivredu Informativnog programa Radio televizije Vojvodine.

Projekt "Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima" sprovodi se u okviru inicijative "Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji", koju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti implementira u saradnji sa Agencijom UN za rodnu ravnopravnost UN Women, uz podršku ambasade Norveške u Beogradu.

 
MarketingNajnovije vesti