TV Televizor Foto: Pikist
Srbija

Elektronika u Srbiji skuplja nego u EU: Komisija pokrenula postupak

Izvor: 
Tanjug Čet, 03/09/2020 - 13:27Komisija za zaštitu konkurencije je na osnovu podataka Evrostata za 2019. konstatovala da su cene potrošačke elektronike u Srbiji bile 13 odsto veće nego u EU.

Navedeno je da su na primer, u Srbiji cene za pojedine kategorije proizvoda, bile veće za 33 do 39 odsto u odnosu na cene u Mađarskoj, gde je porez na dodatu vrednost 27 odsto, dok je u republici Srbiji taj porez 20 odsto.

Pritom su cene potrošačke elektronike u Mađarskoj bile za 2,5 odsto niže u odnosu na prosek Evropske unije.

Komisija je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti i obavila nenajavljene uviđaje u privrednim društvima Roaming Electronics, Tehnomanija i Comtrade Distribution.

To je, kako se navodi, urađeno radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije, kojima se ograničava konkurencija na trzištima maloprodaje i veleprodaje potrošačke elektronike u Srbiji.

Komisija je analizirala uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo i uvidom u javne podatke o cenama je utvrđeno, da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nudi potrošačka elektronika pod identičnim ili gotovo identičnim cenama.

Komisija osnovano pretpostavlja da postoje usaglašene obaveze, odnosno dogovori, kojima se određuju cene i uslovi trgovine u daljoj prodaji, što je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije iz člana 10. Zakona.

Komisija poziva sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničnog stanja u ovom postupku da ih dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije, Savska 25/IV, Beograd.
MarketingNajnovije vesti