Koronavirus

Foto: Pixabay
Srbija

Epidemiološkinja: Ponovno formiranje Kriznog štaba je politička odluka

Izvor: 
N1 Pon, 25/04/2022 - 12:16Budućnost Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa biće poznata kada se formira nova Vlada Srbije, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Epidemiološkinja Verica Ilić iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida kaže za N1 da je to politička odluka, dok je u praktičnom životu dovoljna Komisija za zarazne bolesti sastavljena od velikog broja stručnjaka.

"Krizni štab je odigrao neku svoju ulogu. Gledajući sa našeg aspekta mi smo puno puta dokazali da zvanični podaci nisu od upotrebne vrednosti zbog činjenice da su lažni. Različitim metodama smo puno puta dokazivali da nisu tačni, što je ostlao bez rezultata i promena odluka, ali nešto smo za neke ljude uradili", objašnjava Ilić.

Ona podseća da su Ujedinjeni protiv kovida od početka bili protiv Kriznog štaba, a za Komisiju protiv zaraznih bolesti, kako je to i bilo propisano zakonom.

Kada je u pitanju trenutna epidemiološka situacija, Ilić kaže da je ona povoljna i da više nema potrebe za postojanjem crvenih zona, broj zaraženih, treških slučajeva i preminulih je sve manji, što se može smatrati krajem epidemije.

"Što ne znači da je to kraj virusa i da više niko nikada neće oboleti. Pojedini će obolevati i umirati zbog svog zdravstvenog stanja, ali to više neće biti u onoj meri", dodaje Ilić.

 
MarketingNajnovije vesti