eps
Srbija

EPS: Kamata za vreme vanrednog stanja se ne obračunava, ali se ne mogu otpisati prethodni dugovi

Izvor: 
013info Pon, 11/05/2020 - 13:52Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ reagovalo je na takst „EPS obračunava kamatu uprkos obećanju da neće“ lista Politika, a koji je prenet i na 013info

Kako saopštava EPS, u kontradiktornom tekstu navodi se da je v. d. direktora EPS-a u aprilu najavio da kamata na račune neće biti naplaćena. I neće, i to ne samo kamata tokom vanrednog stanja, već je za tri miliona domaćinstava produžen i period za plaćanje sa popustom do 30. juna. EPS je taj rok produžio i do kraja juna, uz saglasnost nadležnih državnih organa. Ovakvu odluku nije donelo nijedno preduzeće u Srbiji. I tu odluku EPS poštuje. 

- U tekstu Politike koji ste preneli tendenciozno je izbegnuto da se pomene da je u trenutku izjave v. d. direktora EPS-a rok za redovno plaćanje februarskih računa već istekao (28. marta), a taj datum je naveden kao primer jedne čitateljke. EPS nema zakonskog osnova da otpiše kamatu za račune koji su nastali van vanrednog stanja, niti bi to iko mogao da uradi retroaktivno, jer se time krše propisi Republike Srbije. Bila je neophodna odluka Nadzornog odbora JP EPS kako bi ne samo penzionerima, već i svim građanima bilo omogućeno da svoje obaveze izmire do kraja juna i uz popust od po 5 odsto na sve račune za potrošnju tokom vanrednog stanja. To se odnosi na sva tri računa za električnu energiju čija je potrošnja bila tokom vanrednog stanja (mart, april, maj) i ako budu plaćeni u celosti do čak 30. juna, biće obračunat popust od po 5 odsto. Ti popusti biće prikazani u računu koji stiže u julu, tj. prvom sledećem računu posle uplate, kaže se u reagovanju.

 

 
MarketingNajnovije vesti