Avion Foto: pxhere
Srbija

„Er Srbija” se približava zlatnom dobu JAT-a

Izvor: 
Tanjug/Politika Ned, 22/01/2023 - 18:14Generalni direktor „Er Srbije” Jirži Marek izjavio je juče da je cilj da rast nacionalne avio-kompanije na godišnjem nivou bude između 10 i 20 odsto i da tokom 2023. prevezu više od tri miliona putnika. Uz porast profita, širenje flote i jačanje mreže destinacija, to bi doprinelo da u naredne dve ili tri godine prevaziđu i rezultate iz zlatne ere JAT-a. Po broju putnika „Er Srbija” se približila na samo dva procentna poena do rekordne pretpandemijske 2019, rekao je Marek za Tanjug i precizirao da je to jedan od najboljih rezultata u konkurenciji evropskih avio-kompanija.

On je objasnio da od 2,76 miliona putnika, koliko su prevezli 2022, a što je 73 odsto više nego u 2021, četvrtinu čine putnici u tranzitu. Zato će se, kako kaže, potruditi i da Beograd pozicioniraju kao glavnu vazdušnu luku u regionu zapadnog Balkana i na to da putnicima ponude odlične veze. On je podsetio da je nekadašnji „Jat ervejz” 2012. prevezao 1,4 miliona putnika, tako da je taj broj za 10 godina praktično dupliran, a da je broj aviona sa 11 povećan na 24.

Marek je najavio da „Er Srbija” širi mrežu destinacija i da uskoro pokreće tri nove, među kojima je i Kairo, koji bi trebalo da startuje oko Uskrsa. Od novih destinacija, kaže, Izmir je za njih najveće prijatno iznenađenje zbog velikog interesovanja i dinamike prodaje karata. Pored toga, krajem prošle godine otvorena je linija do Tjenđina, a za maj je najavljen prvi let za Čikago. U planu su i nove destinacije u Severnoj Americi i Kini. Marek je dodao da je još rano da se kaže o kojim je destinacijama reč, podsetivši da „Er Srbija” trenutno ima flotu od 24 aviona.
MarketingNajnovije vesti