mleko

Foto: Pixabay
Srbija

Evo koliko bi moglo da košta mleko nakon što su cene odmrznute

Izvor: 
RTS Sub, 01/10/2022 - 09:29Cena mleka kod proizvođača neće biti limitirana. Državni sekretar u Ministarstvu trgovine turizma Uroš Kandić rekao je za RTS da će cena mleka na rafovima biti između 108 i 120 dinara za robne marke kod velikih trgovinskih lanaca, a brendirano mleko će biti nešto više. Relaksirali smo cenu mleka da bismo sprečili nestašicu i probleme domaće mlekarske industrije, istakao je Kandić.

Da je mnogo toga poskupelo u radnjama od početka rata u Ukrajini više i nije vest. Prva poskupljenja pravdana su skokom cena goriva, zatim je došla suša, pa su se mnogi pozivali i na veštačka đubriva čiji je najveći izvoznik Ukrajina.

Vlada Srbije donela je odluku o odmrzavanju cena dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, koja je do sada bila ograničena na 128,99 dinara.

Međutim, marža na sva UHT mleka biće ograničena na 10 odsto. Produžava se i zabrana izvoza mleka do kraja oktobra, prenosi RTS. Poskupeće i šećer – nova cena biće 110 dinara po kilogramu, a menja se i cena svežeg pilećeg mesa, pa će kilogram koštati 319 dinara.

Cena mleka kod proizvođača neće biti limitirana.

Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, da to znači da „smo sa merom donetom na Vladi gledali da u najvećoj meri zaštitimo proizvođače, bili bi u problemu da je ostala limitirana cena, cena sirovine odnosno svežeg mleka raste već nekoliko meseci i na našem tržištu i u državama regiona“.

„Limitiranjem marže na 10 odsto gledali smo da cena između proizvođačke i onoga što će biti na rafu bude što manja, da potrošači budu zaštićeni, morali smo voditi računa i o trgovcima jer sa maržom nižim od 10 odsto oni bi izgubili u lancu“, napomenuo je Kandić.

Kandić kaže da će cena mleka na rafovima biti između 108 i 120 dinara za robne marke kod velikih trgovinskih lanaca, a brendirano mleko će biti nešto više.

„Relaksirali smo cenu mleka da bismo sprečili nestašicu i probleme domaće mlekarske industrije“, dodao je državni sekretar.
MarketingNajnovije vesti