Zastava Srbije Foto: pixnio
Srbija

Evropska unija skida Srbiju sa zelene liste?

Izvor: 
B92/Kurir Sub, 07/08/2021 - 09:01Srbija beleži porast novozaraženih koronavirusom, pa bi već 15. avgusta, kada Savet EU pravi novi presek stanja, mogla da izgubi mesto na zelenoj listi.

 

Epidemiološka situacija u Srbiji se iz dana u dan pogoršava, raste broj zaraženih što bi moglo da dovede do toga da Evropska unija skine Srbiju sa zelene liste bezbednih zemalja 15. avgusta, kada Savet EU pravi novi presek stanja.

Podsetimo, Srbija je 18. juna stekla uslove da bude na zelenoj listi, kada je imala 15,5 obolelih na 100.000 stanovnika za dve nedelje i veliki odziv na vakcinaciju.

Međutim, stručnjaci sada prognoziraju da bismo uz aktuelni rast novozaraženih mogli da premašimo 75 zaraženih na 100.000 stanovnika i da izgubimo privilegije slobodnog putovanja.

 

To će se sigurno desiti

 

Epidemiolog doktor Predrag Kon rekao je juče da nema sumnje oko toga da li će EU skinuti Srbiju sa zelene liste.

"Svakako će nas zatvoriti, tu nema dileme. Kad kažem zatvoriti, to znači u smislu različitih ograničenja oko ulaska. Različite zemlje će se ponašati drugačije, turističke zemlje će uglavnom imati labavije pristupe da bi očuvale turizam, što sve utiče na povećanje aktivnosti virusa. Povratnici sa odmora su prvi pokazatelj da se povećava unos virusa",rekao je Kon za Tanjug.

 

I epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže za Kurir da je logično i realno da ćemo već u drugoj polovini avgusta pasti sa zelene liste zemalja EU.

"U drugoj polovini avgusta možemo da očekujemo četvorocifrene brojeve novozaraženih. Voleo bih da grešim, ali se plašim da nas upravo takav scenario čeka za desetak dana. Za mesec dana broj hospitalizovanih pacijenata je dupliran. Razne manifestacije i festivali koji prethode tom roku dodatno će pogoršati situaciju, kao i sve veći broj zaraženih turista koji se vraćaju sa letovanja", kaže Petrović.

 

 

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Juta, kazao je za Kurir da ne zna kako će tačno zemlje EU reagovati ako dođe do toga da Srbija padne sa zelene liste, ali da Grčka do kraja sezone neće uvoditi nove mere.

"Nadam se da se do kraja sezone ništa neće menjati u protokolu što se tiče ulaska naših turista u Grčku. Jedino što bi moglo da bude novina jeste da se ne priznaje antigenski test za nevakcinisane, već samo PCR", kaže Seničić i dodaje da najverovatnije Hrvatska i Bugarska ništa neće menjati u svom protokolu do kraja sezone.

 

 
MarketingNajnovije vesti