kompjuter Foto: pixabay
Srbija

Fakulteti ostali bez softvera za proveru plagijata

Izvor: 
Danas Sub, 25/09/2021 - 20:27Od početka septembra ponovo postoji problem sa softverskom proverom doktorskih disertacija preko sistema Itentikejt (Ithenticate).

 

 

Kako piše Danas, razlog je to što su potrošeni krediti za proveru koje je u prethodnom periodu nabavilo Ministarstvo prosvete.

 

Prema saznanjima Danasa, o tome su fakultete Beogradskog univerziteta obavestili iz Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", napominjući da nisu dobili informacije, niti smernice kako da se premosti period do naredne najavljene javne nabavke koju treba da sprovede Ministarstvo.

 

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da su sredstva za nabavku softvera izdvojena i da će sprovesti javnu nabavku, ali nisu precizirali kada.

 

Inače, ovaj softver za otkrivanje plagijata Ministarstvo nabavlja za sve univerzitete u Srbiji, pošto je obaveza proveranja doktorskih disertacija propisana Zakonom o visokom obrazovanju.

 

 

 

Ranije su se fakulteti sami snalazili za plaćanje licence koja je izuzetno skupa, o čemu je za Danas govorila i rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović.

 

Ona je pojasnila da se troškovi softvera za praćenje originalnosti teksta procenjuju prema osnovnoj  jedinici koja pokriva određeni broj karaktera, što znači da je za prosečnu doktorsku disertaciju potrebno maksimalno tri boda.

 

Opširnije na portalu Danas.
MarketingNajnovije vesti