Aleksandar Šapić printscreen
Srbija

FBD: Javno tužilaštvo da u najkraćem roku pokrene istragu protiv Šapića

Izvor: 
Danas Ned, 24/07/2022 - 18:22Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) najoštrije osuđuje izjave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića kojima se relativiziraju presude za genocid u Srebrenici i poziva odbornike Skupštine grada Beograda i Skupštinu u celini da se nedvomisleni distanciraju od anti-civilizacijskih stavova prvog čoveka Beograda!

 

FBD smatra da takve izjave, osim što preedstavljaju zaprepašćujuće oglušavanje o istinu o jednom od najgorih zločina počinjenih u Evropi nakon Drugog svetskog rata, predstavljaju i osnov za utvrđivanje krivične odgovornosti gradonačelnika Šapića za rasnu diskriminaciju zbog koje se u Republici Srbiji mogu izreći i zatvorske kazne!

“U tom kontekstu pozivamo javno tužilaštvo da u najkraćem roku pokrene istragu protiv gradonačelnika Šapića zbog postojanja osnova sumnje da je svojim javnim istupima izvršio krivično delo rasne diskriminacije previđeno čl. 387 tačka 5 Krivičnog zakona RS”, navodi se u saopštenju.

 

Naglašavaju da ovaj novi verbalni prelaz Rubikona gradonačelnika Šapića predstavlja dodatno štetno novo opterećenje imidža Beograda uoči septembarskog Europiride-a i dodatno šteti već ozbiljno ugroženom ugledu Srbije kao zemlje kandidata za članstvo u EU.

Podsetimo, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da se o grafitima i komunalnom redu uvek može razgovarati, pošto je Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) zatražila da se ukloni mural posvećen osuđenom ratnom zločincu i bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću u Beogradu.

Takođe je zamolio javnost da u to “ne meša Haški tribunal i njegove presude”.

“U tom slučaju ste na pogrešnoj adresi i moraćete da sačekate nekog drugog gradonačelnika da dođe na moje mesto i ispunjava vam te vrste ‘haških’ želja”, napisao je Šapić na Tviteru.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti