Radnici na građevini Foto: pixabay/ilustracija
Srbija

Filipović: Zbog manjka radne snage, Srbija će morati da poveća plate

Izvor: 
Nova ekonomija/021 Pon, 11/11/2019 - 15:59


Profesor Ekonomskog fakulteta Milorad Filipović kaže za Novu ekonomiju da je zbog odliva i starenja stanovništva nastao manjak radne snage, zbog čega će nadnice morati da rastu, a Srbija neće moći da gradi konkurentnost na jeftinoj radnoj snazi.
"Ljudi koji se profesionalno bave građevinom u Beogradu mi govore: pre pet, šest, sedam godina smo keramičara plaćali sedam-osam evra po kvadratu. Sada plaćamo 20 i ne možemo da nađemo radnika. Svi su na baušteli", rekao je za Novu ekonomiju Filipović.
 
Manjak radnika će uticati na to da Srbija "na svu sreću" više neće moći da svoju konkurentnost u privlačenju investicija gradi na jeftinoj radnoj snazi, dodao je on.
 
Filipović je objasnio da smanjenje nezaposlenosti u Srbiji nije rezultat povećanog zapošljavanja, nego starenja stanovništva, odlaska radnika u inostranstvo i načina na koji se vodi statistika.
 
Podsetimo da Srbiji hronično nedostaju građevinski radnici - dok naši moleri, fasaderi, gipsari i keramičari odlaze u Švedsku i Norvešku za platu od 2.500 evra mesečno, u Srbiju dolaze da rade građevinci iz Albanije i Makedonije za dnevnicu od 25 evra. O ovom problemu opširnije OVDE.
 
No, nije samo nestašica građevinaca. Pored vozača, medicinskih sestara i drugih struka u Srbiji, nema ni dovoljno prodavaca. I pored velikog broja prijavljenih te struke na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trgovinski lanci imaju raspisane konkurse za više od hiljadu radnika. Najtraženiji su mesari i prodavci na delikatesu. Zbog toga pojedini trgovinski lanci zapošljavaju penzionere. O tome više u tekstu OVDE.
 MarketingNajnovije vesti