Digitron Foto: pxhere
Srbija

Formirana radna grupa za bolju naplatu poreza, jer "nije fer prema državi da pojedine pekare ne plaćaju porez"

Izvor: 
Tanjug Sub, 29/08/2020 - 19:01Vlada Srbije je usvojila odluku o formiranju radne grupe za izradu strategije u cilju bolje naplate poreza i podizanja svesti građana o uzimanju fiskalnog računa.
Radnu grupu će činiti predstavnici velikog broja ministarstava, najavio je pre formiranja ovog tela ministar finansija Siniša Mali u izjavii dodao da će taj tim vrlo brzo početi da radi.
 
"Vrlo brzo krećemo i sa nagradnom igrom koja bi trebalo da motiviše građane da uzimaju fiskalne račune, ali ona će biti samo jedan deo aktivnosti države za bolju naplatu poreza. Razmišljamo kako još građane da ubedimo i podignemo im svest o tome koliko je uzimanje računa važno", rekao je Mali.
 
Podsetio je da je država već jednom organizovala nagradnu igru za bolju naplatu poreza i da se ona, kaže, pokazala uspešnom.
 
Mali je ukazao da je Poreska uprava u proteklih nekoliko nedelja težište svojih aktivnosti stavila na terensku kontrolu pekara i dodao da je inspekcija od 500 pekara koje je kontrolisala utvrdila nepravilnosti u radu kod više od 300 njih.
 
Uglavnom su se nepravilnosti, kaže, odnosile na neizdavanje fiskalnih račna i naglasio da je to ogroman problem za državu, jer, podseća, svaki neizdat fiskalni račun znači manje prihoda u budžet.
 
"Mi iz budžeta finansiramo mere podrške privredi, izgadnju autoputeva, bolnica, vrtića, isplaćujemo penzije, plate u javnom sektoru... a situacija koju smo zatekli na terenu je katastrofalna", rekao je Mali.
 
Naglasio je da neplaćanje poreza nije fer prema državi, jer, ukazuje Mali, sve te pekare su iskoristile pomoć države - dobile isplatu minimalne zarade, imale mogućnost za uzimanje povoljnih kredita kod Fonda za razvoj i kroz garantnu šemu, oslobodjene su plaćanja poreza i doprinosa...
 
"Imaju podršku države i po meni je sramota da ne poštuju državu u kojoj žive i ne izdaju fiskalni račun, da deo tog prometa ode u budžet kako bi se finansiralo sve drugo", rekao je Mali.
 
Ti prodavci, dodaje on, varaju i građane i državu, te je cilj da se sa tom praksom prekine.
 
Upravo zbog toga, naglašava, država će napraviti čitav set aktivnosti kako bi podigla svest građanima o tome koliko je važno da traže fiskalni račun.
 
"Možete da zamislite koliko je to nedostajućeg prihoda u naš budžet, koliko smo novih kilometara puteva mogli da uradimo, možda i više da pomognemo privredi", podvukao je Mali.
 MarketingNajnovije vesti