Udružena opozicija Srbije printscreen
Srbija

Formirana Udružena opozicija Srbije

Izvor: 
FoNet Pon, 10/08/2020 - 18:00

U Beogradu je danas formirana Udružena opozicija Srbije (UOS) koju čini 12 političkih stranaka, pokreta, sindikata i udruženja građana, a cilj te koalicije biće smena aktuelnog režima i izgradnja demokratskog i slobodnog društva, saopšteno je na pres konferenciji.
Novu političku organizaciju formirali su Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića, Demokratska stranka, Pokret za preokret, Državotvorni pokret Srbije Slobodana Samardžića, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara – Aron Čonka, Građanska platforma Jovan Jovanović, Udruženi sindikati Srbije Sloga, Pokret Slobodna Srbija, Šumadijska regija – Ana Santrač, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije Otadžbina – Slaviša Ristić, kao i doskorašnji narodni poslanik Đorđe Vukadinović kao pojedinac.
 
Kako je naveo predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, "želja je da UOS okupi što veći broj građana Srbije i da artikuliše njihovo nezadovoljstvo prema aktuelnom režimu". On je dodao da je želja i da se opoziciono delovanje i saradnja podigne na viši nivo.
 
Prema rečima lidera Pokreta za preokret Janka Veselinovića, pokret Dveri je sam doneo odluku da ne bude u članstvu Udružene opozicije Srbije, iako je, kako je rekao Veselinović, UOS otvoren za saradnju sa njima. Veselinović je rekao da je UOS spreman za saradnju sa svim političkim organizacijama koje nisu sarađivale sa režimom, ali ne i sa organizacijama koje vode ljudi koji su bili za izlazak na, kako je istakao, lažne izbore.
 
Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas naveo je da je sada rano govoriti o izborima 2022. godine, ali je dodao kako veruje da će uspeti da se izbore za fer izborne uslove i da će UOS imati zajedničkog kandidata na tim izborima. Istovremeno, Đilas ne veruje da će aktuelni režim u Srbiji dočekati te izbore.MarketingNajnovije vesti