Projektil Foto: MInistarstvo odbrane
Srbija

FOTO: Prvi put posle 1991. Vojska Srbije ispalila projektil dometa do 40 kilometara

Izvor: 
FoNet Sub, 25/04/2020 - 21:00"Prvi put nakon 1991. godine Vojska Srbije ispalila je projektil čiji je domet 40 kilometara", poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon što je u rejonu sela Mozgovo kod Aleksinca prisustvovao opitnom gađanju iz samohodne top-haubice 155 milimetara NORA-B52 M15, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
 
Gađanje su su zajedno izveli pripadnici Mešovite artiljerijske brigade i Tehničkog opitnog centra, sa kolegama iz firme "Jugoimport SDPR".
 
"Prvi put nakon 1991. godine Vojska Srbije ispalila je projektil čiji je domet 40 kilometara. Ovo je za nas istorijski dan i pokazalo se da smo u stanju da vratimo sposobnosti koje smo nekada imali", rekao je Vulin.
 
 
Projektil
Foto: MInistarstvo odbrane
vs_1.jpg

 

 
On je ocenio kako u svetu postoji "veoma mali broj zemalja koje su u stanju da prave i oruđe i municiju koju to oruđe koristi".
 
Naša zemlja, rekao je Vulin, pokazuje da je sačuvala svoju odbrambenu industriju "i da Vojska Srbije ima na koga da se osloni", te da je "u stanju da parira bilo kojoj svetskoj sili kada su u pitanju artiljerija i dalekometni artiljerijski projektili".
 
 
Projektil
Foto: MInistarstvo odbrane
ministarstvo_odbrane1.jpg

 

 
 
Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović objašnjava da je današnje gađanje značajno i za Ministarstvo odbrane i za Odbrambenu industriju Srbije koja je razvila ovo oruđe i koja nastavlja da razvija nove tipove i oruđa i dalekometne municije, navedeno je u saopštenju Ministarstva.
 
Miloradović je naglasio da je Srbija "među 10 zemalja u svetu", koje "imaju mogućnost da razvijaju takvu vrstu dalekometnih artiljerijskih sistema, oruđa i municije i sistema za upravljanje vatrom", ističe se u saopštenju.
 MarketingNajnovije vesti