Olujno nebo Ilustracija: needpix
Srbija

FOTO/VIDEO Nevreme stiglo u Srbiju: Kiša sa jakom grmljavinom i vetrom pogodila više gradova

Izvor: 
B92/Danas Pet, 19/08/2022 - 21:25U narednih sat vremena u Vojvodini, Šumadiji, u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji mestimično kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, najavljeno je iz RHMZ-a.

Na severu Srbije duva jak zapadni i severozapadni vetar sa udarima od 12 do 17 m/s.

"U naredna dva sata na zapadu i jugozapadu uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom", objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije u 16.20 časova.

 

Pored ove najave, RHMZ je u jutarnjim satima izdao i 5 upozorenja, dok su na području zemlje upaljena i dva meteorološka alarma – narandžasti, koji govori da je vreme opasno, i crveni, koji predstavlja vrlo opasno vreme.

 

Pored toga, snažne oluje pogodile su područja centralne i južne Evrope, i u njima je poginulo najmanje 13 ljudi, uključujući troje dece.

Kada je o upozorenjima reč, prvo se odnosi na visoke temperature između 36 i 39 stepeni na području cele Srbije.

"Danas na području Srbije veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 36 do 39 stepeni", piše u prvom upozorenju na visoke temperature u celoj Srbiji.

Drugo se odnosi na vremenske nepogode od danas do nedelje 21. avgusta

Od petka uveče do kraja sedmice na području Srbije očekuje se lokalna pojava vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. U subotu i nedelju pljuskovi i grmljavina mestimično će biti intenzivniji uz količinu kiše veću od 40 mm za 24 sata, navodi se.

Treće upozorenje se odnosi na visoke temperature u Beogradu danas.

"Danas na području Beograda veoma toplo, sa maksimalnom temperaturom oko 37 stepeni, a drugo upozorenje je na vremenske nepogode u glavnom gradu od danas i takođe do nedelje 21. avgusta."

Od petka uveče do kraja sedmice na području Beograda povremeno se očekuju pljuskovi i grmljavina, koji lokalno mogu biti intenzivniji uz pojavu grada i jakog ili olujnog vetra. Na snazi je, kao i prethodnih dana, i hidrološko upozorenje zbog niskog vodostaja na rekama.

Do poplava došlo je u Novom Pazaru.

 

Jak vetar napravio je štetu i u Valjevu.

 

Slično je bilo i u Obrenovcu.

 

U Užicu je oko 16.40 časova nestalo struje u pojedinim delovima grada zbog jake grmljavine i munja.

Najavljeno nevreme počelo desetak minuta ranije. Oko 16,30 časova počela je da pada jaka kiša koju prati vetar.

 
MarketingNajnovije vesti