kompjuter pixabay
Srbija

Frilenseri danas na sastanku u Vladi Srbije, traže obustavu naplate poreza pet godina unazad i izmenu zakona

Izvor: 
021/Nova.rs Pon, 18/01/2021 - 09:18

Predstavnici Udruženja radnika na internetu danas će se sastati sa premijerkom Anom Brnabić u Vladi Srbije.
 
Predsednik Udruženja Miran Pogačar za Nova.rs ne navodi mnogo detalja o sastanku koji sledi.
 
"Za nas je najvažnije da se odmah obustavi slanje poziva, rešenja i opomena frilenserima iz Poreske uprave i tek potom možemo da pregovaramo. Takođe, očekujem da se prvo reši pitanje retroaktivnog obračuna i naplate poreza i doprinosa. Na tome ćemo insisitirati", rekao je Pogačar i istakao da će više detalja imati posle sastanka sa predstavnicima Vlade Srbije.
 
Sastanak je zakazan za 15 časova.
 
Ovo udruženje je u subotu organizovalo protest u Beogradu na kom su još jednom zatražili da nadležni obustave naplatu poreza na zarade frilensera retroaktivno poslednjih pet godina.
 
Frilenseri su, kako navode, saglasni da porez treba da se plaća, ali da naplata treba da krene od novog zakona, a ne retroaktivno. Traže da se donese neka vrsta leks specijalisa, kako bi se izašlo iz sadašnjih problema oko oporezivanja i izmenu Zakona o radu iz koga je samozapošljavanje izbačeno 2014. godine, a kako bi bolje definisao status frilensera. 
 
Najavili su i radikalizaciju protesta - blokiranje gradova, institucija i obaranje sajtova državnih institucija, ukoliko ne bude pregovora s predstavnicima vlasti, na prvom mestu s Ministarstvom finansija i Poreskom upravom.
 
Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave - upravo posle saznanja da su frilenseri dobili poziv da retroaktivno prijave i plate porez za nekoliko prethodnih godina. Zaštitnik Zoran Pašalić je potvrdio da su se toj instituciji obraćali građani koji treba da odjednom plate velike poreze za nekoliko godina unazad na prihode iz inostranstva koje ostvaruju kroz honorarni rad u oblasti IT usluga, grafičkog dizajna, držanja časova stranih jezika.MarketingNajnovije vesti