skupstina
Srbija

Frilenseri traže od Dačića da prisustvuju sednici Skupštine

Izvor: 
021 Pon, 19/04/2021 - 15:57Udruženje radnika na internetu poslalo je zahtev predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću da prisustvuje na predstojećoj sednici parlamenta, na kojoj će se raspravljati o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju, piše 021.

O ovim zakonima u Narodnoj skupštini raspravljaće se na predlog Vlade Srbije, posle višemesečnih protesta frilensera.
 
Iz Udruženja u pismu navode da je cilј izmena koje je predložila Vlada regulisanje poreskih obaveza za osobe koja prihode dobijaju iz inostranstva, za frilensere (za period od 1. januara 2015. do 30. septembra 2021), kao i utvrđivanje poreske obaveze za period od 1. oktobra 2021. do donošenja Zakona o fleksibilnim oblicima rada, koji će ubuduće regulisati prava i obaveze tih osoba.
 
Udruženje apeluje da im se dozvoli obraćanje u Skupštini kako bi pojasnili koji je put do rešenja.
 
"Želimo da damo priliku poslanicima da prepoznaju vrednost ovih mladih lјudi i pomognu da opstane jedna od retkih zdravih grana privrede koja se razvila bez ikakve pomoći države i kojoj treba omogućiti da se održi u životu i nastavi da raste. To se može učiniti samo pravilnom i dobrom analizom prirode posla i nalaženjem adekvatnog poreskog tretmana za tu vrstu radnika, kao što su to već učinile zemlјe u okruženju", stoji u zahtevu.
 
Oni dodaju i kako žele da ukažu na to na koji način se tim izmenama i dopunama po predlogu Vlade, navedeni problem ne rešava već samo uvećava.
 
U zahtevu su ocenili da su legitimno i jedino reprezentativno udruženje u Srbiji koje se bavi problemima radnika na internetu, zastupajući njihove interese.
 
"Smatramo da je prisustvo sednici i obraćanje poslanicima Narodne skupštine neophodno u demokratskom društvu kao što je naše i da se na taj način uvažava svrha zbog koje Narodna skupština kao zakonodavna institucija postoji", naveli su u zahtevu Dačiću.
 MarketingNajnovije vesti