Pretest frilensera printscreen
Srbija

Frilenseri u protestnoj šetnji: Nećemo da plaćamo tuđe greške VIDEO

Izvor: 
021 Sub, 16/01/2021 - 19:18Više hiljada radnika na internetu protestovalo je danas od 15 časova ispred Doma Narodne skupštine, zbog najavljenog retroaktivnog oporezivanja njihovog rada.

Građani su organizovano došli iz više gradova Srbije - iz Novog Sada, Subotice, Sombora, Užica...
 
Njih u je u toku protesta pozvao šef kabineta premijerke Ane Brnabić na pregovore u Vladu, koji će biti održani u ponedeljak.
 
 "Ovako stvari stoje. U ponedeljak se u Vladi pojavljuju ministar finansija Siniša Mali, premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i direktorka Poreske uprave Dragana Marković da sednu za pregovarački sto za nama, da razgovaramo o porezu", rekao je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.
 
On je rekao da je taj poziv na pregovore, dokaz da borba na ulicama ima uspeha, jer je to "jezik koji oni jedino razumeju".
 
"Mi ćemo i dalje ići na ulicu, nećemo posustati. Ovo je prvi protest, biće ih još ako bude potrebno", poručio je Pogačar.
 
On je istakao da su frilenseri solidarni sa svima koji su ugroženi u Srbiji i zato će im se, svaki put kada bude potrebno, pridružiti na ulicama.
Protest je organizovan u očekivanju dogovora sa Vladom Srbije oko naplate poreza koji bi bio na obostranu korist. Oni ne žele retroaktivnu naplatu petogodišnjeg poreza i ne u iznosima većim od polovine svojih petogodišnjih primanja. Zato traže pregovore sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom u cilju konačnog rešavanja statusa radnika na internetu - frilensera.
Kolona demonstranata krenula je potom u protestnu šetnju trasom Skupština - Kneza Miloša - Vlada Srbije - Nemanjina ulica - Slavija - Beogradska ulica - Bulevar kralja Aleksandra - Skupština.
Iz Udruženja radnika na internetu rekli su da nisu kriminalci koji neće da plaćaju porez, nego ljudi koji su ostali da se bore i rade u svojoj zemlji.
Pogačar je na početku protesta okupljene pozvao na minut ćutanja za Olivera Ivanovića i sve lekare i druge građane preminule od korone.
 
"Siguran sam da oni ne bi hteli da ćutimo", rekao je Pogačar.
 
Frilenserka Tatjana Ćopić rekla je da radi za stranu firmu, koja ima predstavništvo u Srbiji.
 
"Samohrana sam majka maloletnog deteta. Počela sam da radim odmah posle porođaja. Bez ikakvih prava. Radila sam praznikom, vikendom sa detetom u ruci. Sada me zove poreska uprava, i traži mi da platim poreze. Zovu mene, a ne tu firmu. Ne želim da platim ništa, jer ništa ne dugujem. Dete nisam mogla da upišem u vrtić jer sam nezaposlena. Kako onda mogu da plaćam poreze i doprinese. Ne osećam se dužna ovoj državi, to je sve što mogu da kažem", navela je Ćopić.
 
Mia Amon, iz udruženja Zaštitnik prava privrednika i preduzetnika, rekla je da poreski sistem mora da bude pravedan i progresivan.
 
"Uslovi poslovanja moraju biti normalni. To su službenici ove države dužni da obezbede. Prava i obaveze vrede i za državu, a ne samo za nas da imamo obavezu, a da nemamo prava. Nećemo da plaćamo tuđe greške. Ova država duguje nama, pravedan sistem u kome privreda može normaln oda razvija. Stop represiji, stop prinudnoj naplati. Stop plaćanju tuđih grešaka. Stop nepravednom poreskom sistemu", navela je ona.
 
Frilenseri i članovi Udruženja radnika na internetu najavili su i radikalizaciju protesta - blokiranje gradova, institucija i obaranje sajtova državnih institucija, ukoliko ne bude pregovora s predstavnicima vlasti, na prvom mestu s Ministarstvom finansija i Poreskom upravom.
 
 
 
 
 MarketingNajnovije vesti