kompjuter pixabay
Srbija

Frilenseri u Srbiji u proseku mesečno zarađuju 80.000 dinara - bruto

Izvor: 
FoNet/Startit Čet, 29/10/2020 - 14:15Analiza Centra za istraživanje javnih politika pokazala je da domaći frilenseri u proseku zarađuju 80.000 dinara mesečno u bruto iznosu, ali i da te zarade nisu redovne i unapred zagarantovane, a procene Centra su da je njihov godišnji poreski dug oko 270.000 dinara ili 2.300 evra. 
 
Kada je reč o iznosu zarada frilensera, Centar u saopštenju upozorava da žene u frilensingu u proseku zarađuju oko 60.000 dinara bruto mesečno, za razliku od "opšteg" frilenserskog proseka od bruto 80.000 dinara na mesečnom nivou, naglašavajući da se radi o zaradama koje su ostvarivane pre izbijanja pandemije, tokom koje je smanjena potražnja za uslugama frilensera iz Srbije.
 
Kada je reč o aktuelnom pitanju oporezivanja prihoda frilensera, u Centru smatraju da Poreska uprava svakako može da odluči da naplati kazne, ali da primeri iz okruženja govore o negativnim posledicama takve odluke.
 
"Takav scenario već smo gledali u Bosni i Hercegovini gde je ovakva akcija dovela do devastacije frilenserske zajednice, umesto da se poreska baza proširi", upozoravaju u Centru.
 
Prema proceni Centra, čak i da je najmanji dug za porez u pitanju, po najpovoljnijoj neoporezivoj osnovici od 50 odsto, dug frilensera je "ozbiljan".
 
"U slučaju da su, na primer, u jednoj godini u proseku prihodovali 80.000 dinara bruto mesečno, bili bi dužni da za poreze i doprinose uplate, u najboljem slučaju, oko 270.000 dinara godišnje, odnosno 2.300 evra", pokazala je računica Centra.
 
Oni zato smatraju da bi dogovor između frilensera, Ministarstava finansija i Poreske uprave trebalo da sadrži nekoliko elemenata.
 
"Jasan preračun efekata i povećanje neoporezive osnovice, znatno pojednostavljivanje procedure za obračunavanje i prijavljivanje poreske obaveze elektronski, a ne fizičkim odlaskom u filijalu Poreske uprave za svaki prihod koji je često u iznosu 50 ili 100 evra, a iako Poreska uprava po zakonu ima pravo naplate poreza pet godina unazad, naš predlog bi bio da se dug obračunava od 1. jula 2020. odnosno od datuma postizanja dogovora između Ministarstava, Poreske uprave i frilensera", savetuju u Centru.
 
Peticiju potpisalo 20.000 frilensera
 
Peticiju "Ne uništavajte frilensere" potpisalo je više od 20.000 ljudi, što dalje znači da će doći do formiranja pregovaračkog tima, čija će odgovornost biti da u razgovorima s nadležnima reši status frilensera u Srbiji, javlja Startit.
 
"Očekujem da za tri nedelje imamo zvaničan predlog, koji ćemo predati ministru finansija, kako bismo potom ušli u pregovore", kaže Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, koje je pokrenulo peticiju.  
 
Oni su do sada obavili više sastanaka i razgovora o mogućim modelima, kako bi se rešilo pitanje prepoznavanja frilensera u srpskom zakonodavstvu.
 
Manojlović kaže da sama činjenica da je ministartvo spremno da menja zakone, govori da su i nadležni svesni da pravila iz 2003. godine moraju da se promene. 
 
"Nakon što predamo predlog i počnemo pregovore, može da se ode u dva pravca. Jedan je da regulativa bude blagonaklona i da privuče i frilensere iz drugih zemalja. Drugi pravac bi bio da se prati poreska politika zemalja u regionu, pa se model iz Severne Makedonije ispostavlja kao moguće rešenje", kaže Manojlović. 
 
On smatra i da postoji problem u "pristupu i retorici nadležnih", jer se za sada svaki vid komunikacije sa nadležnima odvija putem medija.
 
Komentarišući reči resornog ministra Siniše Malog, da frilenseri prvo treba da plate porez, pa da onda mogu da počnu pregovori, Manojlović ocenjuje da se nadležni ponašaju "kao da živimo u zemlji u kojoj je poreska situacija odlična, a pitanje frilensera davno rešeno". MarketingNajnovije vesti