Foto: Pixabay
Srbija

Frilenseri: Vlada pristala da produži trenutno poresko rešenje na sledeću godinu

Izvor: 
021.rs Pon, 15/11/2021 - 16:39Vlada Srbije prihvatila je predlog Udruženja radnika na internetu da se trenutno poresko rešenje produži do donošenja novog zakona, najkraće još godinu dana.

Prethodno su se frilenseri oglasili budući da se bliži 31. decembar, kad ističe rok koji je propisan izmenama Zakona o porezu na dohodak građana za definisanje konačnog rešenja za oporezivanje ove grupe radnika.

U udruženju su napomenuli da je bilo "od izuzetne važnosti da u novom zakonu koji sa primenom počinje 1. januara stoje isti uslovi".

"Vlada će na narednoj sednici u četvrtak predložiti amandman koji produžava važenje postojećih uslova na narednu godinu. Očekuje se da nove izmene Zakona o porezu na dohodak građana budu usvojene u Skupštini sledeće nedelje", navode u Udruženju radnika na internetu nakon sastanka u Vladi.

Napominju da će se članstvo večeras na sastanku u 20 časova na platformi Discord izjašnjavati o ovom rešenju.

"Smatramo da radnici na internetu 1. januar ne mogu dočekati uz pristajanje na najgoru poresku računicu po kojoj je neoporeziv deo prihoda samo 18.300 dinara, a davanja državi, uz pun iznos poreza i doprinosa, većini frilensera obuhvataju preko 50 odsto zarade", saopštilo je udruženje prošle nedelje, uz napomenu da su mnogi frilenseri izgubili poslove, da su im se prihodi značajno smanjili, dok je konkurencija sve veća u uslovima pandemije.

 
MarketingNajnovije vesti