Beba Foto: pixabay
Srbija

Godišnje se prevremeno rodi oko 4.000 dece, najmanja beba u Institutu za neonatologiju ima 700 grama

Izvor: 
RTS Sre, 16/11/2022 - 09:29U Srbiji svake godine pre vremena, na svet dođe oko 4.000 beba. Prim. dr Radmila Mileusnić Milenović, direktorka Instituta za neonatologiju kaže za RTS da je u tom institutu prosečno trajanje hospitalizacije za prošlu godinu 39,12 dana. "Neke bebe su tu dve nedelje, a neke i po šest meseci i godinu dana", dodaje dr Mileusnić Milenović.

Najmanja beba na intenzivnoj nezi u Institutu ima malo manje od 700 grama.

"Na intenzivnoj nezi je 20 dece, skoro su nam popunjeni kapaciteti. Ukupno u Institutu je 106 pacijenata", ističe dr Mileusnić Milenović.

Borba je, kaže, velika, a neonatologija je veoma napredovala poslednjih decenija - razvoj tehnike, tehnologije, znanje lekara i sistemi u kojima su roditelji pridružuju nezi novorođenih beba. 

"Najvažnije je reagovati u pravom trenutku i na pravi način, od rođenja deteta, pogotovo deteta koji u startu ima probleme. Mi lečimo deci i prevremeno rođenu decu i decu rođenu u terminu. Najveći broj pacijenata su nam deca rođena pre termina. Mi svakog dana radimo zdravstvenu statistiku. Prosečno trajanje hospitalizacije kod nas za prošlu godinu je 39,12 dana. Neke bebe su tu dve nedelje, a neke i po šest meseci i godinu dana", kaže dr Mileusnić Milenović.

Navodi da i pored toga što je smanjen natalitet u celom svetu povećan je broj rađanja dece ispod 40-te gestacione nedelje.

"Naši podaci su da je procenat prevremeno rođenje dece izneđu 6,4 do 6,8 procenata, a u svetu se kreće od pet do 18 procenata. Najčešći razlozi su bolesti majke. Tu spadaju hronične bolesti, dijabet, infekcije, kao i uzrast majke. Smatra se da je rizikofaktor ispod 18 godina i iznad 35", napominje dr Mileusnić Milenović.

Navodi da su za roditelje posete dva puta nedeljno.

Najmanja beba u svetu je imala 240 grama. Rođena je u Japanu. U svetu se svake godine rodi više od 15 miliona beba pre vremena.
MarketingNajnovije vesti