Doktor korona Foto: pixabay
Srbija

Gojković: Na bolje epidemiološko stanje u pokrajini uticao i mentalitet Vojvođana

Izvor: 
021 Uto, 07/04/2020 - 12:17


Govoreći o tome da Vojvodina ima nešto bolje epidemiološku situaciju nego centralna Srbija, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković navodi da je 90 odsto bolnica u Vojvodini paviljonskog tipa, sa više zgrada, pa postoji mogućnost da se pacijenti rotiraju i premeštaju iz jedne u drugu zgradu.
 
"To je upravo pravljeno pre 50, 100 godina zbog ovakvih stvari. To vuče korene i iz toga što je Vojvodina, odnosno Panonska nizija, bila močvara, puna malarije, puna kolere. U vreme Austrougarske tu je bila granica i uvek je tu bio neki karantin", naveo je Gojković. 
 
Takođe, kako je dodao, Vojvodina, pogotovo u odnosu na jug i istok Srbije, ima manji broj povratnika koji su bili na radu u inostranstvu.
 
"To je jedan od faktora koji je uticao da epidemiološka situacija u Vojvodini bude drugačija, ali sigurno je i do mentaliteta, jer su Vojvođani malo mirniji i disciplinovaniji", ukazao je Gojković.
 
On je naveo da, sa druge strane, Vojvodina prednjači kada su u pitanju visok krvni pritisak i gojaznost, dve bolesti koje su ključne za pojavu komplikacija kod kovida-19.
 MarketingNajnovije vesti