Srbija

Gojković: Ove godine ubijeno 25 žena u porodičnom i partnerskom nasilju

Izvor: 
FoNet Pet, 25/11/2022 - 10:39Borba protiv porodičnog i partnerskog nasilja prema ženama u Srbiji mora biti jača nego ikad, poručila je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarke kulture Maje Gojković, navodeći podatak da je ove godine ubijeno 25 žena, a u prethodnih deset godina 340.

Gojković je, povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, naglasila da je rodno zasnovano nasilje ozbiljan problem i u celom svetu, saopšteno je iz njenog kabineta.

Srbija je, po njenoj oceni, do sada ostvarila značajan napredak po pitanju stvaranja normativnog i strateškog okvira za borbu protiv nasilja nad ženama u nameri da se radi sistemski i udruženo, kako bi se što brže i efikasnije došlo do održivih rešenja.

Gojković je podsetila da je u 2021. godini usvojen novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, krovni zakon u oblasti zaštite prava žena, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Strategija za suzbijanje i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici.

Prethodno, 2017. godine, počeo je sa primenom i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

„Pored dobrog zakonodavnog okvira, važno je da ovom problemu, koji pogađa čitavo društvo, pristupimo sistemski kroz multisektorsku saradnju. Zato ćemo u novom sazivu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost raditi na boljoj koordinaciji ministarstava i drugih državnih organa, kao i na produbljivanju saradnje sa međunarodnim i organizacijama civilnog društva“, naglasila je Gojković u pisanoj izjavi.

Ona je navela da će se Srbija i ove godine priključiti globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, posebno u pogledu sprečavanja nasilja nad ženama i devojčicama u javnom prostoru, kao vrlo izraženom obliku rodno zasnovanog nasilja.

„Svaki život je podjednako važan i nasilje nad ženama u okviru porodice i partnerskih odnosa nije samo privatni, niti porodični problem i zato kao društvo moramo ubuduće još više da promovisanju politike nulte tolerancije prema nasilnicima, da verujemo žrtvama i da ih osnažimo i ohrabrimo da ne ćute i ne zatvaraju oči pred nasiljem, već da ga prijave“, poručila je Gojković.

Ona je pozvala sve žene koje su pretrpele ili još uvek trpe nasilje da ga prijave, da imaju poverenje u institucije, naglasivši da je obaveza institucija „da odgovore na svaki slučaj nasilja i pruže neophodnu zaštitu i podršku“.
MarketingNajnovije vesti