Benzinska pumpa gorivo Foto: MaxPixel
Srbija

Gorivo u Srbiji dva dinara jeftinije, za ozbiljnije sniženje cena "potrebno da prođe vreme"

Izvor: 
Novosti Sre, 11/03/2020 - 08:33Gorivo u Srbiji je za manje od nedelju dana pojeftinilo u proseku za dva dinara po litru.
 
Ukoliko se zadrži trend pada cena sirove nafte na svetskim berzama, vrlo je moguće da će cene goriva zbiti snižene za oko 20 dinara, pišu "Novosti".
 
Na većini benzinskih stanica juče je evrodizel koštao 159,9 dinara, a bezolovni benzin BMB 95 je bio 148,4 dinara za litar. 
 
"Krajnju cenu u najvećoj meri čini nabavna cena, a ona je na svetskim berzama drastično smanjena i nema nagoveštaja da će brzo ići nagore", kaže za "Novosti" Bora Tatić, zamenik predsednika Privatnih benzinskih stanica Srbije.
 
Iako ne želi da precizira kada bi moglo da dođe do ovog pojeftinjenja, iz dosadašnje prakse je jasno da je potrebno bar tri do četiri nedelje da se efekti sniženja cene sirove nafte osete i u džepovima srpskih vozača, piše list.
 
"Ako se cena sirovine zadrži na sadašnjem nivou, naravno da će i cena derivata pasti", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnbih kompanija Srbije, ali dodaje da od te bušotine do pumpe u našem komšiluku mora da prođe neko vreme.
 MarketingNajnovije vesti