QR kod Foto. needpix
Srbija

Građani će od 1. maja moći preko QR koda da provere svaki fiskalni račun

Izvor: 
Tanjug Pon, 31/01/2022 - 15:41Građani će preko QR koda od 1. maja moći da provere legalnost svakog fiskalnog računa, najavio je pomoćnik sektora za Informaciono - komunikacione tehnologije u Poreskoj upravi Dragoslav Glišović.
 
 
"Građani će mobilnim telefonom moći da skeniraju QR kod na računu i njegovim učitavanjem provere da li je legalan. Svaki građanin može da proveri kod prodavca gde je nešto kupio, robu ili uslugu, da li je taj fiskalni račun završio u evidenciji Poreske uprave i da li je fiskalizovan u skladu sa zakonom", rekao je Glišović gostujući na TV K1.
Objasnio je da kupci tako mogu da utvrde da li je porez koji su platili završio tamo gde treba, u Poreskoj upravi, što znači da će svi kupci moći da budu i kontrolori fiskalnih računa. 
 
Glišović je dodao da nova fiskalizacija znači da će kupci i dalje dobijati račune fizički, ali da će svaka transakcija biti evidentirana u poreskom sistemu. On objašnjava da su privrednici već počeli da primenjuju novu fiskalizaciju i poziva sve privrednike da za prelazak na novi model fiskalizacije ne čekaju 30. april.
 
"Do 30. aprila privrednici mogu da budu i na starom sistemu fiskalizacije, ali pozivam sve da ne čekaju, jer odlaganja neće biti. Već je to krenulo i imamo određeni broj obveznika koji su prešli na novi model", istakao je Glišović.
 
Kako je rekao, ne treba da čekaju poslednji datum, jer možda u tom momentu tehničari koji pomažu u istalaciji tih uređaja neće biti na raspolaganju. On je upozorio da će i u tom slučaju moći da rade, ali ne u skladu sa zakonom odnosno radiće na crno.
 
Privrednici po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i svakoj fiskalnoj kasi dobijaju od države po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, dok obveznici fiskalizacije koji nisu u sistemu PDV-a dobijaju 20 odsto veće iznose.
 
Da bi se prijavili za subvencije, poreski obveznici najpre treba da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata putem portala Poreske uprave ePorezi. Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, preko kog će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom. Elektronski fiskalni uređaj osim kase, može da bude i računar, tablet, mobilni telefon.
 
Svi obveznici biće dužni da na novi model pređu od 1. maja.
 MarketingNajnovije vesti