Prozor Foto: pixabay
Srbija

Građani sledeće nedelje potpisuju prve ugovore o zameni stolarije: Kakve - niko još ne zna

Izvor: 
B92 Ned, 19/09/2021 - 08:50Krajem sledeće nedelje očekuje se prvo potpisivanje ugovora sa građanima o zameni stolarije.

U pitanju je projekat Ministarstva rudarstva i energetike i jedinica lokalne samouprave (JLS), a uz pomoć kog će građani moći da, plaćajući polovinu troškova (drugu polovinu plaćaju pomenuto Ministarstvo i JLS), opreme svoje domove stolarijom i drugim predmetima koji će doprineti boljoj energetskoj efikasnosti objekata.

Ovo je tek prvi krug programa, a još jedan takav trebalo bi da se raspiše krajem godine. Uz to, kako je ranije najavljeno, ovaj model subvencionisanja kasnije će biti primenjen i na još jedan poduhvat koji bi takođe trebalo da doprinese energetski efikasnijoj slici naše zemlje, a to je projekat ugradnje solarnih panela.

Međutim, kako će izgledati pomenuti ugovori koje će građani uskoro potpisivati - još nije poznato, a zainteresovane, čini se, najviše zanima da li će novac potreban za radove morati da "iskeširaju" odjednom ili će im biti ponuđena isplate na rate.

"Ministarstvo rudarstva i energetike priprema model trojnog ugovora između korisnika sredstava (građanina), privrednog subjekta koji izvodi radove i jedinice lokalne samouprave, koji nije obavezujući za JLS", poručuju iz ove institucije za B92.net.

Oni dodaju da je planirano da ugovor, između ostalog, sadrži visinu iznosa sredstava, odnosno vrednost projekta, predmet ugovora, podatke o važenju ugovora, obaveze jedinice lokalne samouprave, obaveze privrednog subjekta i obaveze krajnjeg korisnika (građanina), način i uslove prenosa sredstava i dinamiku plaćanja, kao i informacije o realizaciji predmeta ugovora.

"Identičan model ugovora biće pripremljen i za buduće ugovore, kao i one koji se odnose na ugradnju solarnih panela", poručili su iz Ministarstva za B92.net.

 
MarketingNajnovije vesti