Dokumenta Foto: Maxpixel
Srbija

Građani Srbije bez mogućnosti kolektivne tužbe: To će u ovoj zemlji da se desi samo po direktivi EU

Izvor: 
Euronews Srbija Sub, 05/02/2022 - 22:52Kolektivna tužba je pravni institut dostupan građanima SAD i brojnih evropskih zemalja ali ne i građanima Srbije.
 
Zbog toga, udruženja potrošača apeluju da se kolektivna tužba vrati u Zakon o parničnom postupku Srbije, ali kako sagovornici Euronews Srbija kažu, uslišenje tih apela još uvek nije na vidiku, makar za sada.
 
Koliko je kolektivna tužba važna vidi se na jedom od primera Udruženja građana "Efektiva" iz 2013. godine koje ju je tada podnelo protiv banaka zbog kredita u švajcarskim francima. Međutim Ustavni sud je odlučio da odredbe o kolektivnoj tužbi u tadašnjem zakonu nisu dovoljno jasne i primenjive, pa je tužba i odbačena. 
Zbog toga, Jovan Ristić iz udruženja "Efektiva" kaže da je donet novi Zakon o parničnom postupku, ali objašnjava da pitanje kolektivne tužbe nije rešeno.
 
"Zakon o parničnom postupku se menja kao što znamo u korist banaka, a to znači u korist krupnog kapitala", kaže Ristić i otvara pitanje zaštite, kako kaže, običnog čoveka koji se stavlja u drugi plan.
 
"Nigde ne vidim da se uopše pominje vraćanje kolektivne potrošačke tužbe. To će u ovoj zemlji da se desi samo na predlog direktive EU. Međutim, oni bi mogli da reaguju jedino možda zbog harmonizacije propisa Srbije i Evorpe. Inače, ne dajem ni dva odsto šanse da se to desi", smatra Ristić.
 
Inače, o vraćanju koleketivne tužbe u Zakonu o parničnom postupku (ZPP) bilo je više reči 2018. godine na sastanku između ministarstava i nacionalne organizacije potrošača Srbije. Međutim, Goran Papović iz ove organizacije kaže za Euronews Srbija da se na tome stalo.
 
"Mi smo imali razgovore sa predstavnicima Evropske komisije, odnosno delegacijama koje su dolazile ovde. Svi su oni za, ali očigledno je da i dalje postoji jak lobi kada su u pitanju bankari ili neke druge organizacije jer se posle toga ništa nije desilo. Nama su sada, u novom zakonu, dali prekršajne naloge koji u neku ruku mogu nešto da zamene. Međutim, to nije dovoljno jer su prekršaji jedno, a kolektivna tužba sasvim drugo", smatra Papović.
 
Euronews Srbija nije dobio odgovor iz Ministarstva pravde o tome da li će kolektivna tužba biti vraćena u Zakon o parničnom postupku. 
 
Kolektivna tužba postoji u Hrvatskoj, a najavljuje se usvajanje u Crnoj Gori. U potrošačkim organizacijama navode da bi vraćanje tog instituta u srpsko zakonodavstvo umnogome rasteretilo i sudski sistem.
 MarketingNajnovije vesti