Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS screenshot
Srbija

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković najbolji svetski guverner

Izvor: 
Beta Sub, 04/01/2020 - 08:00Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković dobitnica je godišnjih priznanja za najboljeg guvernera na globalnom nivou i za najboljeg evropskog guvernera, koja dodeljuje londonski mesečnik "The Banker".

Nagrada joj je dodeljena zbog podsticanja rasta i stabilizacije ekonomije Srbije, saopštila je danas Narodna banka u Beogradu.

Magazin "The Banker", koji je deo grupe "Fajnenšel tajms", svake godine u januaru dodelom nagrade "Central Banker of the Year" odaje priznanje čelnicima centralnih banaka.

U obrazloženju dodele priznanja guvernerki Tabaković navedeno je da je ona na čelu Narodne banke Srbije od 2012. godine, od kada radi je na jačanju bankarskog sistema zemlje i sprovodi monetarnu politiku kojom je ublažena inflacija i podržana kako domaća tražnja, tako i rast bankarskih kredita.

Povodom dodele priznanja, Tabaković je izjavila da joj "to prvo personalizovano priznanje mnogo znači".

"Veliko je zadovoljstvo primiti vest o ovakvoj nagradi od tako uglednog i uticajnog časopisa. Ali, zadovoljna sam, pre svega, jer zahvaljujući rezultatima našeg rada građani Srbije bolje žive, lakše mogu da planiraju svoj život i poslove, a privrednici imaju predvidive i podsticajne uslove za poslovanje", kazala je.

Priznanje se dodeljuje na osnovu odluke redakcije tog magazina i ankete među bankarima i ekonomistima i dodeljuje se na globalnom nivou, kao i za Evropu, Severnu i Južnu Ameriku, Aziju-Pacifik, Bliski Istok i Afriku.

"I bez priznanja i pohvala, ja mogu jedino ovako kako sam radila i do sada – u najboljem interesu svih, jer je NBS institucija koja mora da u mozaik složi sve pojedinačne interese. I ubuduće će svi naši napori biti usmereni ka očuvanju postignute stabilnosti, stabilnoj i zdravoj ekonomiji i finansijskom sektoru, i iznad svega daljem unapređenju životnog standarda naših građana", izjavila je Jorgovanka Tabaković.
MarketingNajnovije vesti