Benzinska pumpa gorivo Foto: MaxPixel
Srbija

Haos u Venecueli platiće i vozači u Srbiji

Izvor: 
RTS Čet, 02/05/2019 - 23:19Geopolitička dešavanja neće se odmah odraziti na tržište Srbije kada je reč o cenama goriva, ali ako se trendovi nastave mogla bi se očekivati poskupljenja, rekao je Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta.

On je za RTS naveo da je tržište osetljivo i da su prognoze nezahvalne. 

 
Zbog napete situacije u Venecueli, uz američke sankcije, cena barela sirove nafte je dostigla 73 dolara, što je 40 odsto više u poređenju sa cenama krajem prošle godine. Skok cena crnog zlata pogađa ceo svet, a posebno evropsko tržište, koje je uvozno zavisno, pa tako i Srbiju. Od ukupne potrošnje nafte i derivata naša zemlja uvozom pokriva dve trećine.
 
Cene goriva na pumpama u Srbiji od februara su već porasle u proseku za šest dinara, a počela je da raste i cena gasa za automobile, koja je do sada padala.
 
Goran Radosavljević je rekao da, što se tiče TNG-a, u ovom trenutku postoji vanredna situacija, jer je upumpana nafta lošijeg kvaliteta i onda su zemlje koje koriste naftovod iz Rusije, a to su Nemačka, Poljska, Slovačka i Mađarska, zaustavile uvoz dok se problem ne reši. Ističe da je reč o potpuno vanrednoj situaciji jer cena TNG-a sezonski inače pada u ovo doba godine, ali napominje da je čitavo tržište osetljivo na promene.
 
Kada je reč o globalnim dešavanjima koja utiču na cenu nafte, kaže da u trenutku kada cene idu gore-dole svaki događaj može da poremeti cenu - navodi da bi Iran mogao da obustavi isporuke, dogovor OPEK-a, dešavanja u Venecueli, kao i najave Rusije i Kine da neće poštovati embargo. Geopolitičke tenzije ne samo da su uzburkale svetsko naftno tržište, već se skoro nije desilo da u istom trenutku ima ovoliko rizika koji kroje cenu barela.
 
"Sve to nas stavlja u kontekst velike neizvesnosti, a kad je neizvesnost, onda cena raste",kaže Radosavljević.
 
Dodaje da se to neće odmah odraziti na tržište Srbije, jer se nafta kupuje na odloženi period i dogovara se unapred, a postoje i zalihe. Međutim, kako kaže, ako se trend nastavi, mogla bi se očekivati poskupljenja.
 
 MarketingNajnovije vesti