Požar u Republici Srpskoj Foto: MUP Srbije
Srbija

Helikopteri iz Srbije gase požar u Republici Srpskoj FOTO

Izvor: 
013info Sub, 31/07/2021 - 12:30Po naredbi ministra unutrašnjih poslova i komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije Aleksandra Vulina, pripadnici Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije uputili su se rano jutros oko 5.30 časova u Republiku Srpsku da pruže pomoć u gašenju požara na otvorenom prostoru na planini Stolac iznad Višegrada.

 

Nakon što su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uspeli da lokalizuju požare na izuzetno nepristupačnom terenu i u veoma otežavajućim vremenskim okolnostima u okolini mesta Negbina kod Nove Varoši i na Crnom Vrhu kod Priboja, oni su sa dva helikoptera „bel“ nosivosti vode od jedne tone i helikopterom „gazela“ koji je predviđen za izviđanje stigli na planinu Stolac i nadljudskim naporima pokušavaju da zajedno sa ostalim službama Republike Srpske stave požar pod kontrolu.

Požar u Republici Srpskoj
Foto: MUP Srbije
02_8.jpg

„Republika Srpska je prioritet Srbije. Srbija će uvek pomagati svojoj voljenoj Srpskoj. Svaka potreba Republike Srpske je i naša potreba. Politika Aleksandra Vučića je jasna - zaštiti Srbe gde god da oni žive. Kao što smo uspeli da zaštitimo naše građane i njihovu imovinu kod Nove Varoši i Priboja, tako ćemo zaštiti i Srbe ovde u Republici Srpskoj. Učinićemo sve da građani u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj budu sigurni, mirni i bezbedni. 

 

Danas pomažemo našoj Republici Srpskoj, ali smo isto tako spremni i radi da pomognemo i svim drugim narodima u Bosni i Hercegovini, u Federaciji, kao i svima u regionu kojima je pomoć potrebna.

 

Ponosan sam na pripadnike Helikopterske jedinice koji zajedno sa našim hrabrim vatrogascima-spasiocima pomažu svojim kolegama i braći iz Republike Srpske u gašenju požara“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Požar u Republici Srpskoj
Foto: MUP Srbije
06_1.jpg

U akciji na veoma nepristupačnom terenu na planini Stolac učestvuje posada Helikopterske jedinice i pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Čačka i Bajine Bašte. Požar je zahvatio površinu od oko 10 hektara, a pripadnici Helikopterske jedinice do sada su imali 24 naleta i izbacili oko 20 tona vode.

 

Zahtev za upućivanje pomoći zasniva se na potpisanom Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske i Memorandumu o razumevanju između ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje.

 
MarketingNajnovije vesti