Helsinški odbor za ljudska prava
Srbija

Helsinški odbor: Vlast podstiče nacifikaciju društva

Izvor: 
013info Pet, 03/12/2021 - 15:44Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji ocenio je danas da vlast u Srbiji podstiče "nacifikaciju političkog polja i društva u celini", kao i da je to kulminiralo tokom poslednjih mesec i po dana.
 
"Za sve brojnije nasilne incidente odgovorni su i državni organi, posebno policija", naveo je Helsinški odbor u saoštenju za javnost.
 
 
Podsetili su da već duže vreme upozoravaju da su ekstremno-desničarske organizacije "duboko inkorporirane u institucije i da nema ideološke razlike između vlasti i ekstremističkih desničarskih organizacija".
 
"Oni deluju sinhronizovano sa jedinstvene političke platforme koja destabilizuje zemlju, region i štiti finansijske interese vladajuće elite", piše u saopštenju.
 
Dodaje se da napadi na potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić, kao i serija nasrtaja na aktiviste civilnog društva koji traže uklanjanje murala ratnog zločinca Ratka Mladića, pokazuju da "ubrzano raste netrpeljivost" prema političkim neistomišljenicima, ali i sve očitiji šovinizam prema pripadnicima nacionalnih i verskih zajednica u Srbiji.
 
"Zbog ovih poslednjih napada posebno su se na udaru našli Rumuni i Bošnjaci, a strepnje rastu i među Albancima što potvrđuju i poslednji izveštaji Helsinškog odbora o manjinskim zajednicama u Srbiji", navodi se u saopštenju.
 
Ocenili su da je "koordinirano delovanje policije i paralelnih državnih formacija bilo očigledno i prema demonstrantima na ekološkim protestima".
 
"S obzirom da se približavaju izbori, očigledno je da aktuelna vlast ide putem nasilja. Jer, sudeći po reakcijama vlasti, raste i njihovo uznemirenje zbog pobune građana koja može neočekivano eksplodirati. Helsinški odbor skreće pažnju SAD i EU, pre svega, da su neophodne njihove jasnije poruke građanima Srbije da više neće tolerisati fašizaciju zemlje koja ugrožava ceo region", navodi se u saopštenju.
 MarketingNajnovije vesti