Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

Hitna sednica Kriznog štaba

Izvor: 
FoNet Čet, 22/10/2020 - 08:55

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je broj novozaraženih u zemlji uznemirujući i da je današnji sastanak Kriznog štaba neophodan kako bi se utvrdile dalje mere u borbi sa korona virusom, navodeći da je izvesno uvođenje obaveznih PCR testova za sve koji ulaze u Srbiju.

Danas u devet časova održaće se vanredna sednica Kriznog štaba za borbi protiv korona virusa, a Kon je sinoć za Dnevnik TV Pink rekao da je glavni povod povećanje broja novozaraženih.

Prema njegovim rečima, zabrana kretanja je poslednja opcija, koju će, nadaju se, izbeći, ali sa ubrzanjem virusa nije i nemoguća.

"Broj novozaraženih je uznemirujući i moraćemo da se sastanemo i porazgovaramo o svemu. Jasno je da mere mogu biti samo restriktivnije, a takođe i kontrola isto mora da se pojača, ne zbog sankcija građana, već da bi se angažovao svaki deo svake institucije i ustanove", rekao je on.

Ističe da, ako se uspelo u tome da se u školama formira dobar nadzorni sistem, tako da nema veće transmisije, onda je to izvodljivo i za ostale.

Naglasio je da je važno da se svi uključe u borbu protiv novog korona virusa i poštuju mere i preporuke.

"Dalje restrikcije se ne smeju isključivati, i to nije nemoguće, ali još nisu u opciji", rekao je dr Kon.

Uvođenje obaveznih PCR testova za sve one koji ulaze u Srbiju je izvesno i ovog puta, kaže Kon, neće biti izuzetaka.

"To već postoji kao mera samo treba da počne da se primenjuje za sve. Biće kako za naše državljane, tako i za strance. Tu moramo da pooštrimo nadzor i kontrolu na granicama", istakao je Kon.

Upitan o eventualnim radikalnijim merama za Beograd, gde je najveći broj zaraženih, Kon kaže da Beograd jeste jedan od gradova koji imaju ozbiljniju situaciju sa novozaraženima, ali da još nema potrebe da budu ozbiljnije.

"Definitivno broj novozaraženih raste svuda po Srbiji, ne samo Beogradu, Kragujevac i Valjevo su takođe rizični. Jedino gde se čini da je relativno stabilno je Vojvodina, mada i tu postaje nesigurno", kaže Kon.

Navodi da je stanje u bolnicama za sada stabilno, ali da je važno i da se što duže sačuvaju non-kovid bolnice i da se ne desi da ponovo prelaze u kovid sistem, jer to može da ima neželjene posledice.

I epidemiolog Bransilav Tiodorović rekao je da je za zakazana sednice Kriznog štaba.

On je, međutim, rekao i da "porast broja zaraženih nije nešto što nismo očekivali" i najavio kao moguću novu meru neophodan PCR ili serološki test za ulazak u Srbiju.

Ja bih to tražio i za sve naše državljane. Ljudi iz Vranja, Bujanovca, Preševa svakodnevno prelaze u Makedoniju da kupuju gorivo, švercuju, trguju... A Makedonija gori. Da su bili samo u našoj zemlji, ne bi imali kontakt sa zaraženima i ne bi širili zarazu. I Hrvatska ima ogromno povećanje, Bugarska ima strahovito povećanje, Crnogorci su stalno na visokom trećem mestu. Zato sam za to da niko bez negativnog PCR ili serološkog testa ne ulazi u Srbiju, rekao je Tiodorović.


MarketingNajnovije vesti