Nasilje dete Foto: pexels
Srbija

Hitno zaustavite nasilje i ponižavanje učitelja i nastavnika

Izvor: 
bebac.com/N1/FoNet Čet, 17/11/2022 - 17:01Roditeljski portal Bebac.rs uputio je pismo Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete u kojem se traži hitno zaustavljanje i ponižavanje učitelja i nastavnika. 

„Nasilje u školama prelazi sve moguće granice, a na meti nasilnika su pored dece i nastavnici“, ocenjuje se u pismu i ukazuje da je incident u Tehničkoj školi u Trsteniku, jedna u nizu situacija u kojoj se narušava dostojanstvo nastavnika.

Navodi se da nastavnici mogu očekivati da im učenici „izmaknu stolicu“ ili da će „završiti na internetu“, da će im neko pretiti ili ih ucenjivati zbog ocene, a da sa druge strane nastavnik ne sme da izbaci dete sa časa, niti smanji ocenu iz vladanja.

„Ovo nije problem roditelja. Problem je svih nas. Problem je države koja mora najhitnije uspostaviti sistem po kome će svako nasilje i ponižavanje profesora biti strogo kažnjivo. Zato država postoji. Da uredi i zaštiti. Država koja ne štiti svoje profesore stvara generacije koje će urušiti sve preostale sisteme vrednosti“, navodi se u saopštenju.
MarketingNajnovije vesti