Beba Foto: pixabay
Srbija

Imaju li nezaposlene porodilje pravo na obeštećenje

Izvor: 
bebac.com Sre, 27/10/2021 - 09:18Od kada je Ustavni sud doneo odluku o neustavnim odredbama i nakon što je Ministarstvo izdalo instrukcije o obeštećenju roditeljskom portalu Bebac svakodnevno dolaze pitanja o tome da li na obeštećenje imaju pravo porodilje koje su nezaposlene.

Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom promenjen je u julu 2021. nakon intervencije Ustavnog suda. Tada je, između ostalog, po prvi put stupilo na snagu pravilo da majke, koje imaju pravo na porodiljsko naknadu, ne mogu imati naknadu manju od minimalne republičke zarade.

 Na osnovu toga mnoge oštećene majke, podnošenjem zahteva, zatražile su da im se nadoknadi novac koje je trebalo da im bude isplaćen.

 Ipak, nezaposlene majke koje nisu ispunile uslove za porodiljsku naknadu i nisu dobile Rešenje o naknadi za vreme porodiljskog ne mogu od države zatražiti obeštećenje. Ipak, ukoliko je mama bila nezaposlena, ali ostvarila pravo na porodiljsku naknadu koja je bila manja od minimalca, ona može zatražiti obeštećenje.

Ovo pravilo se dakle odnosi samo na žene koje su najpre imale pravo na porodiljsku naknadu.

 Na obeštećenje imaju pravo sve mame čija su rešenja izdata nakon jula 2018. godine. Dakle, ako ste se porodile i pre tri godine spadate u ovu grupu oštećenih mama ukoliko ste primale manje od minimalca. Nakon promene zakona ustanovljeno je da su mame oštećene, i sada je svima na porodiljskom odsustvu zagarantovana minimalna zarada.  

Šta je potrebno od dokumentacije

 Ukoliko predajete Zahtev za obeštećenje u nadležnu instituciju trebalo bi da predate:

 Popunjen zahtev

 Kopiju lične karte/očitanu ličnu kartu

 Kopiju računa banke

 U okviru zahteva biće vam potreban i broj rešenja koje ste dobili kada ste otvarali porodiljsko. Ukoliko to rešenje nemate broj istog bi trebalo da dobijete od služenika gde predajete zahtev za obeštećenje.

 Rok za predaju zahteva je 21.novembar 2021. godine.
MarketingNajnovije vesti