Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

Imunolog Srđa Janković: Nismo ovo očekivali, ovo je borba za opstanak

Izvor: 
Tanjug Ned, 12/07/2020 - 14:23

Epidemiloška situacija u Srbiji veoma je ozbiljna, bez preke potrebe neće biti predlagane restiktivnije mere, izjavio je danas imunolog Srđa Janković.

On je kazao da u ovom trenutku ni to nije isključeno, jer se radi o borbi za opstanak.

Kaže da niko nije očekivao ovakvo razbuktavanje epidemije koronavirusa.

Govoreći o protestima kao potencijalnoj epidemiološkoj bombi, Janković za Tv Pink kaže da sva okupljanja bez maske i fizičke distance predstavljaju potencijalni rizik.

Efekat skupova videće se za nekoliko dana na epidemiološkoj krivi, a zna se da je period inkubacije od pet do sedam dana, najduže 14 dana, objasnio je.

Kada je reč o opterećenosti zdravstvenog sistema, Janković kaže da on i dalje opstaje i da će opstati ako se širenje epidemije ograniči.

"Ako se širenje ubrza, nikakve rezerve koje stavimo na raspolaganje neće moći da preteknu brzinu kojom se javljaju novooboleli. Još uvek sve zavisi od nas, a ukoliko prokockamo to što od nas zavisi, očekuje nas najgori scenario", upozorava imunolog.

Kaže da smo trenutno u ozbiljnom epidemijskom talasu, a da je situacija pođednako ozbiljna, ako ne i ozbiljnija nego što je bila kada smo se inicijalno suočili sa epidemijom.

"Tada je sistem uspešno izbegao pogoršanje situacije i cilj je bio postignut. Sada je znatno teže, ali se nadam da ćemo uspeti", naveo je imunolog.

Na pitanje da li je virus višestruko zarazniji nego što je bio u prvom delu epidemije, kaže da zaraznost zavisi od mnogo faktora, pa i od toga u kojim uslovima se virus širi.

"Jeste mogućnost da je virus zarazniji, ali o tome nemamo čvrste dokaze. Problem je što je virus već bio vrlo zarazan, pa je zato i napravio pandemiju. Virus je specifičan i po tome što kod pojedinaca pravi lakšu kliničku sliku, a kod nekih težu. Upravo ovo pogoduje tome da ga oni sa lakšom kliničkom slikom lakše i šire", navodi Janković.

Na pitanje hoće li biti uvedene nove restriktivne mere, Janković kaže da niko ne želi da se restriktivne mere uvode i da ih niko neće predložiti bez preke potrebe.

"U ovom trenutku ipak ništa nije isključeno jer je ovo borba za opstanak", poručio je Janković.
MarketingNajnovije vesti