Koronavirus test Foto: pexels
Srbija

Institut za javno zdravlje Vojvodine: Epidemiološka situacija u pokrajini je nepovoljna

Izvor: 
013info Pon, 03/08/2020 - 19:23

Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao nepovoljnu. Tokom prethodne nedelje i dalje se registruje široka geografska rasprostranjenost virusa na teritoriji svih opština.

Trenutno je 3790 aktivnih slučajeva na teritoriji AP Vojvodine Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 1790, dok je u ostatku pokrajine još 2000

Tokom vikenda registrovan je blag pad broja registrovanih slučajeva u odnosu na prethodni period. Među obolelima, tokom prethodne nedelje,  dominiraju osobe uzrasta 20-49 godina. Učešće obolelih opada ravnomerno ka najmalađim i ka najstarijima koji najmanje obolevaju.

Izrazito nepovoljna situacija registrovana je na teritoriji Novog Sada, Vrbasa, Sremske Mitrovice, Kikinde, Pančeva, Rume, Bačke Palanke, Subotice, Vršca Zrenjanina, Alibunara, Temerina, Beočina, Bača i Titela.

Epidemiološka situacija se i dalje ocenjuje kao nesigurna na teritoriji svih ostalih vojvođanskih opština

Institut  poziva sve na neophodno provođenje proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja. Institut za javno zdravlje Vojvodine apeluje na građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 

  1. Poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;
  2. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljaskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;
  3. Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);
  4. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
  5. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;
  6. Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

 
MarketingNajnovije vesti