Maska laboratorija Foto: pxhere
Srbija

Ispituje se "pančevački slučaj". Nema obustave nastave, zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima

Izvor: 
RTS/021 Sre, 11/03/2020 - 12:58Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka na Andrićevom vencu sa državnim vrhom i stručnjacima o koronavirusu, da još uvek nema potrebe zatvoriti škole. Od danas su zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima, objavio je RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka na Andrićevom vencu sa državnim vrhom i stručnjacima o koronavirusu, da još uvek nema potrebe zatvoriti škole. Od danas su zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima.

Predsednik Srbije je na konferenciji podsetio da u Srbiji ima ukupno 12 osoba zaraženih koronavirusom.

Kako je rečeno nakon sednice, širenje virusa korona najviše se dogodilo zbog dve žene iz Niša koje su dolazile u kontakt sa više ljudi, dok su se one same zarazile od žene iz Lugana. Takođe, Vučić je rekao da se ispituje pančevački slučaj, gde je pacijent bio u na severu Italije, to nije odmah rekao lekarima, i sada se ispituje sa kime je sve dolazio u kontakt jer je radio u firmi sa više stotina zaposlenih.
 
Redakcija portala 013info zatražila je dodatne informacije o slučajevima oboljevanja od koronavirusa od Ministarstva zdravlja. Odgovor čekamo.
 

Nakon konsultacija vrha države sa svim stručnjacima koji rade na borbi protiv koronavirusa, predsednik je rekao da su donete odluke o zabrani javnih skupova u zatvorenim prostorima, pojačanoj kontroli na svim graničnim prelazima.

"Veliki prelazi će nastaviti uobičajeno da rade, dok će neki manji biti zatvoreni kako bi se kontrolisao ulaz", istakao je predsednik. 

Zamolio je državljane Srbije koji rade u inostranstvu da ne dolaze pred Uksrs, nego da sačekaju.

Takođe, rekao je da se oni koji organizuju svadbe, krštenja i velika slavlja vode računa o preporukama.

Prema njegovim rečima, za sada nema potrebe da se obustavi nastava. 

"Mislim da sve što smo rekli na prvoj konferneciji ali i poziv građanima da ne paniče i ne pokazuju strah, pokazalo se opravdanim", napomenuo je predsednik.

Poručio je da odluke nisu donosili političari već najstručniji u našoj zemlji.

"Nisam lekar ni ja ni Ana Brnabić da budemo pametniji od onih koji su spasili mnogo života. shvatili smo da je dobro da se pozovemo na struku i tada su rezultati u našem radu dobri", istakao je Vučić. 

Ima dovoljno respiratora 

Predsednik je naglasio da u Srbiji ima dovoljno respiratora. "Imamo ih više nego dovoljno i ako dođe do drastičnog povećanja broja zaraženih".

Najavio je da će od sutra u Srbiju stići nove količine specijalne epidemiološke opreme – skafandera, čizama, maski, rukavica.

"Obučenih ljudi i lekara imamo dovoljno", istakao je predsednik i najavio da će na predstojećem sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel tražiti finansijsku podršku za Srbiju u borbi protiv koronavirusa.

Predsednik je poručio da mu ne pada pamet da beži u samoizloaciju jer je zdrav i prav.

"Biću sa svojim narodom, lekarima i medicinskim sestrama i tako ćemo zajedno prebroditi krizu. Nadam se ćemo i u ovome umeti da pokažemo da brinemo o našim starima i to koliko nam je svaki čovek strahovito važan", istakao je Vučić.

Kon: Uskoro se očekuje i lokalna transmisija virusa

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se nalazimo na početku prenošenja koronavirusa.

"U samom početku tačno znamo ko se od koga zarazio i kako je došlo do obolevanja. Ta situacija je još uvek pod punom kontrolom. Mađutim, procenjujemo da će uskoro doći do lokalne transmisije kada će od tih 12 zaraženih koje trenutno poznajemo početi da obolevaju i neki od kontakata koje sada dnevno pratimo", rekao je Kon.

Govoreći o merama koje su preduzete, Kon ističe da su one u cilju usporavanja prenošenja i da je to izuzetno važno kako ne bi došlo do naglog obolevanja, posebno teških slučajeva.

"Tada zdravstveni sistem bilo koje zemlje, vidimo i Italije, ne može da se suoči sa tako eksplozivnim porastom teško obolelilh starijih od 75 godina", dodao je Kon.

Ukazao je da postoji ogroman broj "nevidljivih ljudi" koji traže i ispituju svaki kontakt i dolaze do podataka na vreme, ukoliko počinje bolest odmah ga izdvajaju i izoluju i na taj način sprečavaju eksplozivan prenos.

Mera zabrane okupljanja sa više od 100 učesnika u zatvorenom prostoru će, kaže Kon, doprineti sprečavanju širenja virusa.

Naveo je da je ta mera korisna u ovom trenutku, da će biti poteškoća u njenom sprovođenju, ali da će se njeni pozitivni rezultati uočiti kada se podaci uporede sa drugim zemljama gde je došlo do eksplozije virusa.

Na sastanku je, kaže, zauzet jedinstven stav da ne treba zatvarati škole jer, kako je objasnio, bolest nije pokazala tešku formu kod dece školskog uzrasta.

"Nastavićemo sa posebim praćenjem i respiratornih i obolenja sličnih gripu kod školske dece, pratićemo izostajanje iz škole. Ako se primeti bilo šta što je povezano sa većim odsustvovanjem, ima smisla donositi mere zatvaranja škola", kaže Kon.

 
MarketingNajnovije vesti