Justicia Foto: pixabay
Srbija

Istraga smrti gardista odlazi u zaborav

Pančevo, Pet, 04/10/2019 - 09:47
Aleksandar StojkovićIstraga okolnosti pod kojima su gardisti Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević izgubili život u kasarni Topčider čak petnaest godina nakon tragedije i dalje stoji u mestu, piše dnevni lis „Danas".

– Niko ništa ne priča, sve ide u zaborav. Istraga stoji u mestu. Mi i dalje imamo nadu da ćemo saznati ko je odgovoran za ubistvo naše dece, ali je sve manje nade, kaže za Danas Petar Milovanović, otac Dražena Milovanovića.

On ističe da sutra, na godišnjicu, ni on, ni otac Dragana Jakovljevića iz zdravstvenih razloga neće moći da dođu na Topčider da obeleže pogibiju sinova.

– Neka je na čast državi i vojsci što ovaj slučaj ne rešavaju, kaže Milovanović.

Da nikakvih opipljivih pomaka nema u istrazi za Danas je potvrdio i Predrag Savić, pravni zastupnik porodica Milovanović i Jakovljević.

– Poslednje informacije koje sam iz svojih izvora dobio o istrazi je da je saslušan izvesni Saša Reljić koji živi u Rusiji i koji je, koliko sam razumeo, izneo i konkretna imena odgovornih. Očekujem da tužilaštvo ispita njegove navode, ali nemam nikakvu informaciju da su to i učinili, naveo je Savić.

Reljićevo svedočenje u kojem tvrdi da su gardisti ubijeni jer su naišli dok se iz objekta Karaš na Topčideru izvlačila velika količina narkotika, početkom godine preneli su pojedini tabloidi. Zvanična potvrda ovih navoda, međutim, nikada nije objavljena.

Prema medijskim navodima, ovaj predmet se u Višem tužilaštvu u Beogradu i dalje nalazi u predistražnoj fazi. Danas je u toku jučerašnjeg dana bezuspešno pokušao da proveri da li je bilo pomaka u istrazi. Takav status predmeta za advokata Savića je – neshvatljiv.

– Vi imate nalaze „nezavisne“ komisije Visokog saveta odbrane Srbije i Crne Gore koja je utvrdila da je gardiste ubila treća osoba. Do istog zaključka došao je i forenzičar FBI, ali i veštak LJubomir Dragović. Najzad, Centar za forenzička istraživanja je na osnovu svih raspoloživih podataka uradio rekonstrukciju iz koje se vidi da je u incident bila uključena treća osoba. I pored toga se ništa ne pokreće, kaže Savić.

Paralelno sa istragom tužilaštva, odlukom tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića u decembru 2016. godine formirana je komisija sa ciljem da ispita okolnosti pogibije gardista. Ipak, Savić dodaje da ni o radu komisije ne može da ponudi konkretne informacije.

– Ako išta i radi ta komisija, onda nas ne obaveštavaju o tome, iako bi i mi kao zastupnici porodica, trebalo da učestvujemo u njenom radu, navodi on.

Podsetimo, 5. oktobra 2004. godina Jakovljević i Milovanović su pronađeni sa više prostrelnih rana od kojih su ubrzo preminuli. Prva istražna komisija vojske je došla do zaključka da je u pitanju bilo najpre ubistvo, a potom i samoubistvo. Naknadne istrage su ovu verziju događaja doveli u pitanje. Ustavni sud je početkom 2013. godine odlučio da je gardistima povređeno pravo na život, a porodicama pravo na pravično suđenje. I pored toga, osetan pomak u istrazi izostaje.
MarketingNajnovije vesti