Anketa Foto: pixabay
Srbija

Istraživanje: Većina građana Srbije protiv uvođenja sankcija Rusiji

Izvor: 
Glas Amerike Sre, 13/04/2022 - 14:45Oko 42 odsto ispitanika u Srbiji smatra da agresija Rusije na Ukrajinu nije opravdana, 35 odsto smatra da jeste, dok oko 23 odsto nije znalo da odgovori na pitanje.
 
To se navodi u saopštenju Instituta za evropske poslove koji je sproveo ispitivanje javnog mnjenja o odnosima Srbije i Rusije. 
 
Ispitivanje je sprovedeno od 4. do 14. marta 2022. na reprezentativnom uzorku od 1.228 ispitanika.
 
Kako se navodi, tri četvrtine ispitanika - 76 odsto, smatra da Srbija ne bi trebalo da se pridruži EU i uvede sankcije Rusiji, dok 13 odsto podržava takvu odluku.
 
Prosečna ocena odnosa Srbije i Rusije, kako se navodi, i dalje je visoka 4,03, ali se smanjila u odnosu na 2018. i 2019. godinu. Većina ispitanika - 61 odsto veruje da će odnosi Srbije i Rusije u budućnosti biti bolji, dok 18 odsto misli suprotno.
 
Više od tri četvrtine građana - 76 odsto smatra da je Rusija prijatelj Srbije, samo tri odsto smatra da nije, dok 21 odsto nema stav.
 
Nešto više od polovine ispitanika, 53 odsto, smatra da Aleksandar Vučić najviše radi na dobrim odnosima sa Rusijom, 8,8 odsto navodi Ivicu Dačića, 5,4 odsto navodi Nenada Popovića, dok se ostali odgovori javljaju u manje od tri odsto.
 
Iako daju visoke ocene odnosima dve zemlje, samo 12 odsto ispitanika smatra da je Rusija najveći donator Srbije. Oko trećine, 33 odsto kaže da je najveći donator EU, a 25 odsto kaže da je to Kina.
 
Najveći broj ispitanika - 32 odsto se o odnosima Srbije i Rusije informiše preko televizije, 28 odsto preko Interneta, 17 odsto navodi društvene mreže, devet odsto preko štampanih medija, osam odsto preko porodice, prijatelja i kolega, dok se ostali odgovori javljaju u manje od pet odsto slučajeva. 
 
U poređenju sa prethodnim talasima istraživanja, uočava se rast ispitanika koji se informišu preko portala i društvenih mreža, dok je broj onih koji se informišu preko TV-a opao, navodi se u istraživanju Instituta za evropske poslove. MarketingNajnovije vesti