Ana Brnabić
Srbija

Izazovi koji očekuju Anu Brnabić

Izvor: 
Radio slobodna Evropa Čet, 08/10/2020 - 02:17Imenovanje Ane Brnabić za mandatarku nove Vlade Srbije nije iznenađenje za razliku od 2017. godine kada je njen izbor za premijerku bila svetska vest.
 
Ali izazovi sa kojima će se suočiti na čelu Vlade Srbije ovoga puta su možda veći - pregovori sa Kosovom, pandemija korona virusa i ekonomija u svetlu pandemije, piše Radio slobodna Evropa.
 
Ono što će biti zadaci nove Vlade, prema najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jesu obezbeđivanje povećanja penzija i plata, izgradnja puteva i novi projekti - izgradnja metroa, brze pruge Beograd-Niš, Niš-Preševo, pruge od Valjeva do crnogorske granice.
 
Kako će izgledati budući kabinet Ane Brnabić može se najavi iz Vučićeve izjave da joj je predložio da "razmisli o uvođenju dva ministarstva - za ljudska prava i ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i za brigu o porodici, deci i demografiji". Ona prilikom formiranja budućeg kabineta ima još jednu molbu predsednika države – "da ako je moguće 50 odsto ili blizu 50 odsto članova Vlade budu žene".
 
Još uvek nije poznato ko će biti eventualni koalicioni partneri Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) u Vladi, a očekuje se da će mandatarka u naredne dve nedelje predstaviti u Skupštini Srbije program i članove nove Vlade. Ona sama do sada nije krila da presudnu reč o tome ima Vučić čija je stranka na izborima osvojila dve trećine mesta u parlamentu.
 
"Mora ozbiljno da razmisli predsednik Aleksandar Vučić da li ćemo menjati resore, da li će ići u tom smislu novi Zakon o ministarstvima, ko će voditi te resore", rekla je u septembru za TV Hepi.
 
Izazovi koji očekuju novu Vladu
 
Pregovori sa Kosovom o normalizaciji odnosa ključan je izazov nove Vlade Srbije i po oceni samog predsednika države Aleksandra Vučića. Međutim, dijalog na visokom nivou između Srbije i Kosova, koji se odvija pod okriljem EU, ni do sada nije vodila Ana Brnabić kao premijerka već predsednik Vučić.
 
Ona se nije našla na čelu delegacije Beograda ni kada je letos u ime Kosova, umesto predsednika Kosova Hašima Tačija, počeo da pregovara premijer Avdulah Hoti. Takođe ni potpis na septembarski sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu, sa Hotijem i američkim predsednikom Donaldom Trampom nije stavila premijerka, nego predsednik Vučić.
 
Njoj samoj je svojevremeno bio zabranjen ulazak na Kosovo nakon što je izjavila da u pregovorima sa Kosovom, Beograd ima posla sa "ljudima koji su izašli iz šume".
 
"Imate posla sa ljudima koji su bukvalno izašli iz šume. Njima je svejedno da li je tamo rat ili nije i to me plaši", izjavila je Brnabić 29. maja prošle godine na konferenciji za novinare komentarišući akciju protiv organizovanog kriminala koju su kosovski organi izveli na severu Kosova.
 
Borba protiv pandemije korona virusa u Srbiji je, prema oceni koju je iznela u julu na konferenciji za novinare u Beogradu, uspešnija od evropskih zemalja koje imaju najbolje ocenjene zdravstvene sisteme.
 
Odbacila je kritike dela stručne javnosti na račun efikasnosti tih mera i izveštaje pojedinih medija da je broj preminulih od COVID-19 veći nego što se zvanično objavljuje. Poručila je da nisu svi ljudi koji su pozitivni na COVID-19 i preminuli od te bolesti.
 
"Daću vam samo jedan banalan primer. Imam recimo simptome, odem u COVID ambulantu, testiram se, imam nalaz - pozitivan. Krenem na Infektivnu kliniku i udari me autobus. Poginem! I takvih ima iks ipsilon slučajeva", rekla je Brnabić u junu na TV Pink.
 
Ekonomija u uslovima krize, po oceni Ane Brnabić, ima fantastičan rezultat. Početkom avgusta je, predstavljajući makroekonomske pokazatelje u Srbiji, izjavila da je Srbija prvu polovinu godine završila sa padom BDP-a od 0,9 odsto što je po njenim rečima, fantastičan rezultat u uslovima "najveće ekonomske krize koju svet pamti".
 
Spoljnopolitička orijentacija Srbije
 
Srbija je na evropskom putu, ali je posvećena dobrim odnosima sa Rusijom, Kinom i Sjedinjenim Američkim državama. To je zvanična politika Beograda. Srbiju na putu pridruživanja EU očekuje i usklađivanje sa spoljnom politikom unije, ali je do sada odbijala da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim.
 
Kada se letos Beograd pridružio Deklaraciji Evropske unije o Belorusiji u okviru sinhronizacije sa spoljnom politikom EU, premijerka Brnabić je izjavila da se ne može zaboraviti da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko jedini svetski državnik koji je tokom NATO bombardovanja 1999. godine posetio Srbiju.
 
"Nadam se da Lukašenko neće zameriti", rekla je Brnabić novinarima. Evropska unija je 11. avgusta usvojila Deklaraciju o predsedničkim izborima u Belorusiji u kojoj se navodi da "izbori nisu bili ni slobodni ni fer".
 
Primetno je ipak približavanje Srbije administraciji SAD, naročito nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i angažovanja američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela u postizanju dogovora između dve strane.
 
U jeku pandemije korona virusa pak, najprisniji su odnosi bili sa Kinom kada su domaći zvaničnici isticali u prvi plan pomoć koja stiže iz Kine. To je išlo dotle da je premijerka Brnabić krajem marta za agenciju AP izjavila da ima nameru da, kada sve ovo bude gotovo, pokrene postupak za podizanje spomenika prijateljstvu Srbije i Kine.
 
Ana Brnabić sa Rusijom nije ponovila nešto što joj se desilo na samom početku mandata kada je tadašnjem ambasadoru Rusije u Beogradu, Aleksandru Čepurinu, predala stenogram svog intervjua američkoj novinskoj agenciji Blumberg da bi ga uverila da je pogrešno interpretirana.
 
Reč je bila o izjavi da bi se Srbija, ukoliko bude primorana da bira između članstva u Evropskoj uniji i bližih veza sa Rusijom, odlučila za ovo prvo.
 
No, protekle četiri godine Vladu Ane Brnabić u stopu su pratile afere i skandali, od kojih je retko šta dobilo epilog. Sa bremenom tih pitanja mogla bi ući i u drugi mandat. Tekst u celosti čitajte na portalu RSE na OVOM LINKU.
 
 MarketingNajnovije vesti