Foto: Jadran Rusjan
Srbija

Izložba „Nagrada Piranesi 2022” na 18. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Izvor: 
KomunikArt Uto, 30/05/2023 - 11:27Izložba „Nagrada Piranesi 2022”, revija recentne arhitekture iz regiona, biće otvorena 1. juna u 18 časova, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, u okviru programa 18. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2023. Ove godine izložbu „Nagrada Piranesi” dopunjuje i posebna postavka „Piranesi 30” posvećena Piranesi časopisu - prvom međunarodnom srednjoevropskom časopisu za kulturu životne sredine, koji slavi 30 godina postojanja.

Na izložbi u Beogradu biće prikazano preko pedeset radova, realizacija arhitekata i studentskih projekata koje je nominovalo jedanaest (11) nacionalnih selektora iz jedanaest (11) evropskih država (Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Crna Gora), realizovanih u poslednje dve godine.

Kustosi i organizatori izložbe “Nagrada Piranesi 2022” su galerija DESSA i organizacioni odbor Piranskih dana arhitekture. Andrej Strehovec je nacionalni Piranesi selektor za Srbiju. Kustosi i organizatori postavke ”Piranesi 30” su Fondacija Piranesi, Ravnikar Potokar biro, Robert Potokar, Staša Baranja, Matej Fornazarič i Andrej Strehovec.

Andrej Strehovec, nacionalni Piranesi selektor za Srbiju, o izboru radova je rekao: „Ovogodišnji nacionalni izbor za Srbiju sastoji se od različitih većih arhitektonskih tipologija i nadogradnja u urbanom prostoru i manjih specifičnih paviljonskih kuća u prirodi. Projekti predstavljaju vrhunac višegodišnje arhitektonske produkcije srpskih autora i prate visoke kriterijume za međunarodnu Piranesi nagradu: promišljeno postavljanje u urbanu i prirodnu okolinu; prostorna i projektantska usklađenost s kontekstom; savremeno inovativno prostorno planiranje; poštovanje prirodne i kulturne baštine; savremeno razumevanje tradicionalnih i autohtonih arhitektonskih elemenata; inovativni detalji; pažljivo odabrane boje, materijali, teksture i rasveta. Predstavljeni arhitektonski projekti mogu biti primer za nastavak razvoja savremene arhitekture u Srbiji, jer svaki od njih ima određene specifičnosti koje ukazuju na vrhunske mogućnosti arhitekture u Srbiji.” 

U četvrtoj sezoni za Srbiju na Piranskim danima arhitekture (PDA), po treći put uključena je i srpska studenska selekcija. PDA je međunarodni događaj s jednom od najdužih tradicija na svetu i od 1983. godine dešava se pred svaku pretposlednju subotu u novembru u primorskim gradovima Piran i Portorož u Sloveniji.

Piranesi magazin, kome je posvećena postavka “Piranesi 30”, prva je srednjoevropska arhitektonska publikacija s fokusom na prostornu kulturu, zasnovan je na konceptu i na inicijativi Vojteha Ravnikara i Tomaža Bratea, s dizajnerom Rankom Novakom. U poslednje vreme Piranesi su uređivali arhitekti Robert Potokar i Staša Baranja, koji zajedno s dizajnerima Domenom Frasom i Malvinom Aureliom Lubec, te gostujućim recenzentima i kritičarima, nastavljaju svoju primarnu misiju: da unesu kritičku distancu prema starijoj arhitekturi srednjoevropskog prostora, a i da predstave izbor nekih od najistaknutijih skorašnjih srednjoevropskih arhitektonskih produkcija.

Iste večeri u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Belgrada, biće otvorena i izložba “Nagrade i konkursi (2022-2023)”. Obe izložbe biće otvorene za javnost do 17. juna 2023. godine.

 MarketingNajnovije vesti