Foto: Pixabay
Srbija

Izmešta se celo naselje u Srbiji zbog rudnika?

Izvor: 
B92 Sub, 31/07/2021 - 21:29Stanovnici Krivelja izrazili su želju da se celo naseljeno mesto - izmesti.

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike, Dejan Milijanović, rekao je danas posle zbora meštana Krivelja, da Ministarstvo rudarstva i energetike podržava pomenuti zahtev meštana za izmeštanjem celog naseljenog mesta zbog rudarskih aktivnosti, kao i da je važno da se ovo pitanje ne zloupotrebljava u političke svrhe.

“Kao predstavnici Ministarstva danas smo u Boru na zahtev meštana Krivelja, koji su Ministarstvu izložili svoj zahtev da se izmesti celo naseljeno mesto, a ne samo jedan deo. Sada sa Gradom Borom i kompanijom 'Ziđin koper' radimo na tome da taj problem rešimo na način kojim će biti pre svega zadovoljni meštani Velikog Krivelja”, rekao je Milijanović, saopštilo je Ministarstvo.

Dodao je da je njihov zadatak da ljudi u Boru žive u boljim uslovima, sa zdravijom životnom sredinom, a da se rudarske aktivnosti nesmetano odvijaju, u skladu sa svim odobrenjima i zakonskim propisima.

 

“Nažalost, ima i nekih stranaka iz opozicije koje pokušavaju da ovo životno pitanje za ljude u Krivelju iskoriste u političke svrhe, da pokušaju da stvore sliku kako je neko došao iz čista mira da iseljava ljude, kao što su nekada govorili kako RTB Bor treba zatvoriti i da nije važno da li će kompanija opstati ili ne. Na sreću građana Bora, kompanija je opstala, danas je najveći izvoznik i zapošljava više od 5.700 radnika”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, otvaranjem novog rudnika "Čukaru Peki" stvoriće se još bolja perspektiva da se poveća proizvodnja, te zaposli više ljudi.

 

"I sve to uz bolje uslove za život i veću zaštitu životne sredine, koju će obezbediti završetak topionice i najviši ekološki standardi koji će se primenjivati u novom rudniku", zaključio je.

 
MarketingNajnovije vesti