Kamioni defiluju Pančevom
Srbija

Izvoz iz Srbije u Rusiju opada zbog neizvesnosti

Izvor: 
021.rs/Tanjug Ned, 27/03/2022 - 13:12











Izvoz iz Srbije u Rusiju opada zbog neizvesnosti zbog sankcija Zapada, kaže pomoćnik direktora Privredne komore Srbije Bojan Stanić.

Stanić je za Tanjug rekao da je ukupan izvoz u Rusiju tokom 2021. godine porastao za pet odsto u odnosu na 2020, te da je bilo rasta i u januaru ove godine kada je reč o izvozu u tu zemlju.

"Međutim, kada je počela kriza u Ukrajini došlo je do usporavanja rasta i manjeg izvoza zato što su mnoge kompanije morale da smanje proizvodnju jer su obustavile plasman na rusko tržište, pre svega zapadne kompanije koji su i vodeći izvoznici u Rusiju", rekao je Stanić.

S druge strane, naveo je da su zbog nezvesnosti na koji način će se tretirati roba koja se iz Srbije pošalje prema Rusiji, a koja ide preko zemalja članica Evropske unije, mnoge kompanije zbog problema sa osiguranjem, većih troškova transporta i nepoznanica kako će nove sankcije uticati na robu, odlučile da smanje proizvodnju.

Ipak, istakao je da je transport robe i platni promet sa Rusijom i dalje funkcionalan.

"Mnoge kompanije su to nastavile, posebno kompanije koje proizvode poljoprivredne proizvode, između ostalog jabuke i sveže voće nastavile su da idu, naravno pod otežanim uslovima, ali ono što je najbitnije to je da niko, uključujući i strane kompanije, nije najavio da prekida poslovne kontakte i ugovore sa ruskim partnerima", rekao je Stanić.

Naveo je da neki koji su odlučili da smanje proizvodnju čekaju da sve ovo prođe i da kasnije nastave trgovinu sa Rusijom.

"U svakom slučaju, niko ne odustaje od tog tržišta, koje zaista postaje sve manje dostupno i zavisiće od sankcija koje će dalje uvoditi Evropska unija", rekao je Stanić.

Naveo je da može da se desi da bude političkih pritisaka na Srbiju da uvede određene sankcije Rusiji i ukazao da bi u tom slučaju mogao da se dovede u pitanje Sporazum o slobodnoj trgovini bez koga se za mnoge kompanije trgovina sa Rusijom više ne isplati.

 








Marketing



Najnovije vesti