Jaja Foto: pxhere
Srbija

Jaja jeftinija u prodavnicama nego na pijacama

Izvor: 
RTS Uto, 19/04/2022 - 17:28Pravoslavci će ove nedelje proslaviti Uskrs, hrišćanski praznik koji se tradicionalno obeležava farbanjem jaja. Cena jaja na pijacama širom Srbije nije se menjala uoči Vaskrsa, ali je u odnosu na prošlu godinu viša za oko 40 procenata, prenosi RTS.

Do povećanja cena u odnosu na lane došlo je jer su, kažu farmeri, povećani i troškovi proizvodnje.

"Cene u zavisnosti od klase kreću se od 13 do 17 dinara. Ova bela jaja 20 dinara je cena. Više se traže bela kažu da su lakša za farbanje", kaže jedan trgovac za RTS.

U velikim trgovinskim lancima jaja se prodaju i po nižim cenama. Pakovanje od 30 komada košta od 320 do 360 dinara, zbog čega je opala prodaja na pijacama.

"Jeftinija jesu, ali nešto čini mi se da nisu baš sveža kao ovde, jer ja imam ženu od koje redovno kupujem", kaže jedna sugrađanka.

U manjim prodavnicama koje se snabdevaju iz lokalnih farmi takođe su ovih dana aktuelne akcije.

"Imamo akciju za 30 jaja 360 dinara, to je veoma povoljno, deset je 135 dinara, s tim što uz to ide i na poklon crvena farba za jaja", navodi Ljiljana Đorđević, prodavačica.

Tržište je dobro snabdeveno, osim kokošijih nude se jaja od prepelice, ćurke, guske. Veća potražnja na pijacama i u prodavnicama očekuje se narednih dana, ali je evidentno, kažu prodavci, da se kupuje po 20, 30 jaja, što je znatno manje nego ranijih godina.

 
MarketingNajnovije vesti