Dim dimnak kuća Foto: wikimedia
Srbija

Jalovina i sirovi lignit - otrovi koji greju naša domaćinstva

Izvor: 
nova.rs Pon, 08/11/2021 - 20:39Srbija se unazad mesecima bori sa zagađenjem vazduha, a tome je doprineo početak grejne sezone.
 
Tako je ponovo otvoreno pitanje energenata koje domaćinstva, zbog ekonomske povoljnosti, koriste za grejanje. Među tim jeftinijim energentima jesu i jalovina i sirovi lignit, koji u velikoj meri utiču na povećan stepen zagađenosti, piše portal Nova.rs. 

 

Profesor Mašinskog fakulteta Aleksandar Jovović, koji se bavi zaštitom životne sredine, kazao je za portal Nova.rs da je sirovi lignit, koji je prvobitno bio namenjen za termoelektrane, poslednjih petnaestak godina posle minimalnog prečišćavanja dospeo na tržište za domaćinstva. Njegova cena je jako niska, te je stoga povoljan za upotrebu, ali njegov kvalitet nije predviđen za mala, klasična ložišta domaćinstava, i ne bi trebalo da se koristi bez prerade.
 
"Kada on sagoreva oslobađa veliku količinu dima i čađi koja u velikoj meri doprinosi ovom zagađenju, uz klimatske promene koje već imamo", pojašnjava Jovović.
 
Profesor objašnjava da je sirovi lignit slobodan na tržištu i da se nalazi na brojnim stovarištima koje Elektroprivreda dostavlja preko trgovaca, te da se prodaje legalno. Međutim, on ističe da je to jako loše i da ga je potrebno zabraniti, s obzirom da domaćinstva previše ne profitiraju iz njegove upotrebe, jer nije najefikasnije sredstvo za ogrev, a šteta po životnu sredinu je velika.
 
Kada je reč o mehanizmima za kojima država može posegnuti u regulaciji upotrebe sirovog lignita, Jovović kaže da ona to može uraditi jedino primenom sistema kvaliteta ugljeva i zabranom prodaje ugljeva niskog kvaliteta.
 
Ognjan Pantić iz Beogradske otvorene škole (BOŠ) rekao je za Nova.rs da je za sprečavanje upotrebe jalovine za ogrev potrebno da se poseduje striktni inspekcijski nadzor kojim bi se kontrolisalo tržište energenata i da bi se time prodaja svih energenata gurala u legalne tokove, ali da je problem što su ovakve sirovine široko dostupne.
 
"Problem je u tome što ljudi kupuju takve stvari na pijaci, pored puta. Njegova prodaja nije zabranjena i potrebne su izmene propisa vezane za njegovo tržište, uz striktan inspekcijski nadzor", kaže Pantić.
 
Na problem upotrebe jalovine, kvazi-uglja koji sadrži 30-40 odsto gline, koji pri sagorevanju emituje ogromnu količinu štetnih gasova, prvi je ukazao nekadašnji direktor Istraživačke stanice "Petnica", rekavši da je on glavni krivac za pojačano zagađenje vazduha, te da je prodaja sirovog lignita koja sadrži visok procenat jalovine tome doprinela.
 
Opširnije na portalu Nova.rs.
 MarketingNajnovije vesti