Brankica Janković Foto: Medija centar Beograd
Srbija

Janković: Najoštrija osuda govora vladike banatskog Nikanora

Izvor: 
Beta Pet, 12/08/2022 - 16:32Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je danas osudila pozivanje na fizičko nasilje, diskriminaciju i mržnju u govoru episkopa banatskog Nikanora, koji su preneli mediji i društvene mreže.

 

„Izražavanje mišljenja i ideja kojima se poziva na mržnju i nasilje prema pripadnicima LGBTI zajednice i vređa dostojanstvo bilo koga na osnovu porekla ili nacionalne pripadnosti, nedopustivo je i zakonom zabranjeno“, rekla je Janković u pisanoj izjavi.

Ona je navela da je „teško shvatljivo da, bez obzira na dogme i kanonska pravila, ovakve opasne reči izgovara čovek čiji je poziv između ostalog širenje tolerancije i razumevanja“.

 

„Poštujući autonomiju Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica i verska osećanja građana i građanki Srbije, govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja i da ne prelaze u pitanja tekovina demokratskih društava, među kojima je jedno od najvažnijih poštovanje ljudskih prava i sloboda“, poručila je Janković.

Prema njenim rečima, „posebno treba imati u vidu činjenicu da je govor izneo visoki crkveni velikodostojnik, čija reč ima posebnu težinu i utiče na formiranje javnog mnjenja, zbog čega je obaveza uzdržavanja od govora mržnje još naglašenija“.

„Poštovanjem tuđih različitosti, pokazujemo i koliko poštujemo sami sebe i ono za šta se borimo i zalažemo“, istakla je Janković.

 

 
MarketingNajnovije vesti