Foto: Pixabay
Srbija

Jedan vojvođanski grad prvi na Balkanu po broju vlasnika kriptovaluta

Izvor: 
Danas/021 Ned, 27/11/2022 - 12:56Postoji jedan virtuelni svet koji se ubrzano gradi, a u njemu se poslovanje odvija na mnogo brži, jednostavniji i efikasniji način nego ovaj u kome sada živimo.  Reč je o svetu u kome posluju privrednici, banke, velike kompanije i mnogi drugi. Pojedini Subotičani su se već upoznali sa izrazima poput kriptovaluta, blokčejn, tokenizacija.

"Subotica je prva na Balkanu što se tiče broja vlasnika kriptovaluta. Ovaj grad je za 2,4 odsto iznad Beograda", izjavio je za Danas Ivan Andrejević, suosnivač "CTB Crypto & Consulting-a", ko-autor knjige "Kripto Revolucija" i osnivač najveće Fejsbuk grupe u Srbiji "Crypto Traders Balkan".

Kriptovalute nisu novac, to je samo sredstvo razmene koje je nemoguće falsifikovati i trajno ostaju zabeležene poput zapisa, objašnjava sagovornik beogradskog lista.

"Slučaj sa običnim novcem je to što se najviše koristi u kriminalne svrhe, dok kriptovalute, iako su tabu tema, svega 0,8 odsto se koristi u kriminalne svrhe, jer jednom urađena transakcija više nikada ne može biti obrisana. Sve dok postoji strujanje interneta, transakcija se ne može obrisati. Zbog toga je prvenstveno ni političari ne vole, kao ni mnogi drugi, jer je nemoguće izbrisati trag o korupciji", ističe Andrejević.

Prema njegovim rečima, sve je veće interesovanja građana za ovaj vid investiranja.

"Subotica je bila vodeća još od 2009. godine kada je bitkoin zvanično izašao na berze. Subotica je znatno iznad proseka, i Čačak se takođe dosta odvaja od ostatka Srbije", napominje Andrejević.

Dodaje da je Srbija jedna od vodećih zemalja sa jednim od najboljih zakona u svetu o digitalnoj imovini, međutim fizička i pravna lica su u nedovoljnoj meri obaveštena o tome i nekako kod nas i dalje vlada strah.

Andrejević objašnjava da se svi zapisi o transkcijama nalaze na svojevrsnom blockchainu i da trenutno ovde zastupljeno svega oko osam odsto svetske populacije.
MarketingNajnovije vesti