Foto: pixabay
Srbija

Jedini pravi način za realnu proveru znanja su eksterna ocenjivanja

Izvor: 
Tanjug Uto, 21/03/2023 - 14:12Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović rekao je danas za Tanjug da jedini pravi način za realno ocenjivanje i za realnu proveru znanja jesu eksterna ocenjivanja, a u našem obrazovnom sistemu to je mala matura na kraju osnovne škole.

Navodi da pravilnike o ocenjivaju i ostale pravilnike u obrazovnom sistemu donosi Ministarstvo, a da Zavod za vrednovanje kvaliteta ne utiče na donošenje takvih pravilnika.

"Ako pitate za stanovište Zavoda o svemu tome, koliko god da mi uređujemo pravilnikom ocenjivanja, uvek će morati da ostane neki element subjektivnosti, nešto što će samo nastavnici i učitelji unositi i uvek će postojati mogućnost da se oceni na malo drugačiji način, da deca imaju bolje ocene" rekao je on.

Ranđelović je istakao da je ocenjivanje deo nastavnog procesa i dodao da teško da jedna matematička formula može značajno promeniti stil rada dece i ono koliko će deca tokom školske godine uložiti vremena i truda.

Smatra da ocenjivanje treba da bude jedan deo nastavnog posla u kom nastavnici i učitelji doteruju znanje učenika, dobijaju završna znanja i u kom uče i kroz samo ocenjivanje.

"Eksterna ocenjivanja, a naš obrazovni sistem ima u planu sledeće godine da uvede mnogo eksternih ocenjivanja na više nivoa, će biti pravi i merodavni okvir gde nastavnik ili učitelj koji uči dete ne daje pitanja, nego dobije sa strane, i cela generacija ima jednake uslove i odgovara na jednaka pitanja" objasnio je direktor za Tanjug.
MarketingNajnovije vesti