novac
Srbija

Jednokratna pomoć penzionerima biće isplaćena oko 5. novembra

Izvor: 
Tanjug Uto, 22/10/2019 - 18:49Jednokratna pomoć penzionerima u iznosu od 5.000 dinara biće isplaćena oko 5. novembra, mesec ranije nego što je planirano, navodi ministar finansija Siniša Mali. Siniša Mali navodi da jednokratna pomoć penzionerima predstavlja samo prvi korak ka tome da penzionerima bude bolje.

"Ovo je samo prvi korak ka tome da našim penzionerima bude bolje. Ovoga ne bi bilo da nije završena konsolidacija naših javnih finansija i da nismo prošli kroz težak period reformi od 2014. godine", rekao je Mali novinarima u Beogradu.

Kako je dodao, sada sa suficitom u budžetu i sa stabilnim finansijama država može da pomaže najstarijim sugrađanima.

Ministar finansija je najavio da već od 1. januara kreće i povećanje penzija po tzv. "švajcarskoj formuli".

"Već od 1. januara kreće i povećanje penzija po takozvanoj švajcarskoj formuli, dakle penzije će zavisiti od povećanja i rasta prosečne plate i rasta inflacije u našoj zemlji. Već sada možemo da kažemo da će to biti negde oko 5,3 - 5,4 odsto. Dakle, uz 5.000 dinara oko 5. novembra idemo i sa povećanjem penzija", najavio je ministar.

Dodaje da će prosečna plata rasti iz meseca u mesec.

"Prosečna plata u Srbiji već u decembru biće peko 500 evra i rašće iz meseca u mesec, kako nam se poboljšava stanje u ekonomiji, dakle rašće onda i penzije na jednoj stabilnoj održivoj osnovi", majavio je Mali. 
MarketingNajnovije vesti