Foto: Pixabay
Srbija

Jesmo li se navikli na kovid – koliko pandemija utiče na našu psihu

Izvor: 
RTS Sub, 27/08/2022 - 09:25Od dijagnoze moždane magle, preko demencije i epilepsije, do anksioznosti ili moždanog udara. Istraživanja pokazuju da su posledice kovida po mentalno zdravlje i zdravlje uopšte mnogobrojne. Direktorka Klinike "Doktor Laza Lazarević" doktorka Ivana Stašević Karličić kaže za RTS da smo se navikli na kovid, kao i da istraživanja pokazuju da on nije značajno uticao na neka pomeranja u učestalostima mentalnih bolesti. 

Ivana Stašević Karličić navodi da relevantne studije pokazuju da smo se na psihološke efekte krize koju je izazvao koronavirus već navikli i to još krajem 2020. godine.

Ističe i da je većina neuropsihijatrijskih posledica preležanog kovida prolazna.

"Naravno da ćemo i u godinama koje su ispred nas dalje pratiti efekte. Pandemija nije gotova. Naravno da i dalje treba da budemo oprezni, a ono što je utešno je da kliničke slike kovida nisu više do te mere teške i dramatične", dodaje ona.

Ukazala je da smo se navikli na kovid i da su neke studije koje su pokušale da kvantifikuju uticaj kovida na mentalno zdravlje došle do rezultata da on nije značajno uticao na neka pomeranja u učestalostima mentalnih bolesti.

"Studija iz 2021. godine u Srbiji govori o nekim standardnim stopama pre kovida koje su rezervisane na zapadnoevropski kulturni krug – 2,2 odsto depresije, 1,9 generalizovanog anksioznog poremećaja, 0,4 paničnog i već standardna stopa psihoza od 1 do 3", navela je Stašević Karličićeva.

Ističe da su stope u našoj zemlji nešto niže nego u ostatku Evrope, a mogu se povezati sa nekoliko faktora.

"Jedan od njih je lokdaun, jer su zapadna Evropa i ceo svet imali stroži, restriktivniji i duži lokdaun i verovatno se tu krije zagonetka ove naše otpornosti", dodaje ona.

Pored toga, kako kaže, tu su i preventivne mere i telemedicina koji su u vreme kovida mnogo značili.

Navela je i da je stopa suicida u Srbiji za 2021. godinu niža.

Dala je i savet svima kada treba da se obrate za pomoć.

"Svaki lični, potpuno subjektivni osećaj nelagode, nezadovoljstva apsolutno jeste dobar razlog da se obrate nekome ko je od poverenja... Svaki znak da smo postali manje fukcionalni u svim oblastima života, porodici, emocionalnim odnosima, na poslu, u školi jeste odličan razlog da se potraži stručna pomoć", poručila je Stašević Karličićeva.
MarketingNajnovije vesti