Foto: Pexels
Srbija

Kako će frilenseri plaćati porez?

Izvor: 
RTV Vojvodina Ned, 22/01/2023 - 18:24Svi koji zarađuju u stranim valutama, od ove godine, imaju mogućnost da biraju između dva modela za oporezivanje, a prijave i odabir modela podnosiće kvartalno Poreskoj upravi. Neki od njih biće u obavezi da plate i zaostala poreska dugovanja iz 2017. godine.

Prema prvom načinu obračuna, od tromesečnih prihoda frilensera oduzima se 96.000 dinara takozvanih normiranih troškova i na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 20 odsto. Prema drugom modelu, od tromesečnih prihoda oduzimaju se normirani troškovi od 57.900 dinara i 34 odsto ostvarenih prihoda svakog konkretnog frilensera. Na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 10 odsto. Zakon se odnosi i na strance koji novac zarađuju radom na internetu.

"Samo rešenje prema meni je dugoročno dobro za frilensere. Ovo je nešto najbolje što su oni mogli da postignu. Oni imaju izuzetno povoljan poreski tretman u odnosu na druge obveznike poreza na dohodak građana” kaže Ivan Antić “Privredni savetnik”

Model oporezivanja za ovu godinu, frilenseri ocenjuju kao dobru osnovu za nastavak regulisanja njihovog statusa. Međutim, iako ih je država prepoznala kao kategoriju zaposlenih koja ima obavezu plaćanja poreza na dohodak i doprinosa, ne omogućava im prava kao ostalim poreskim obveznicima.

“Ovim trenutnim rešenjem ta prava nisu na nivou zaposlenih. Recimo, nemate pravo na bolovanje, nemate na odmor, recimo na odsustvo radi nege deteta.”“Morala sam da radim celu trudnoću, do poslednjeg dana, puno radno vreme ” dodala je Milena Vukajlović Udruženje radnika na internetu.

Kada je reč je o obavezama iz 2017. godine, oni frilenseri, kao i radnici na brodu kojima je Poreska uprava poslala rešenja, obaveze će plaćati na 120 rata u narednih 10 godina, bez kamate. U kancelariji “Privrednog savetnika” zaključuju da su oni koji porez te 2017. nisu plaćali prošli bolje od onih koji jesu.

“Ne možemo govoriti da se ovde radi o retroaktivnom utvrđivanju poreza, jer ova lica su bila dužna u skladu sa važećim zakonom u vreme kada su prihod ostvarili da se samooporezuju."

Obaveze iz 2017. frilenseri koji su u kalendarskoj godini zaradili do 768.000 dinara, ne plaćaju porez i doprinose.

“Ono što je ispregovaralo Udruženje je da su frilenseri koji su zarađivali do oko 580 evra na neki način spašeni tog duga. Ali ostali nisu. I dešava se sada da je obuhvat tih rešenja veći u odnosu na situaciju od pre 2 godine, ali da su te sume izdeljene na 120 rata i onda deluju prihavtljivije.”

Penzijsko i invalidsko, ali i zdravstveno osiguranje, frilenseri će plaćati sami, a mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kreće se od 8.406 dinara.
MarketingNajnovije vesti